Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Slottsstek

Slottsstek är en svensk klassiker. Den består av fransyska som fått koka länge på låg värme, tills köttet blivit riktigt mört, i en sås rik på smaker.

En traditionell festmiddag

Slottsstek är en rätt som passar utmärkt för lite finare söndagsmiddagar eller festliga tillfällen då du vill servera något traditionellt och hemlagat. Slottsstek är ett långkok men också en rätt som går att förbereda. Den blir bara bättre av att stå över natten så att smakerna får utvecklas. Slottsstek är en del av den svenska matkulturen som förknippas med gemenskap och komfort. 

De första recepten på slottsstek är från kokböcker utgivna i början av 1900-talet. Slottsstek har likheter med pot-au-feu i Frankrike och Storbritanniens Sunday roast, som också är ett långkok med hela bitar nötkött som serveras med sås och grönsaker. Det som gör att slottsstek sticker ut är att ansjovis används som smaksättare.

Så lyckas du med slottsstek

Vanligtvis används fransyska till slottsstek. Det är en styckningsdetalj som består av fyra olika muskler på lårets framsida och som är känd för sin höga koncentration av bindväv. Det smakrika köttet ska tillagas långsamt för att bli så mört att det nästan faller sönder. Servera slottssteken med den varma skysåsen (red den om du vill ha den tjockare), kokt potatis och brysselkål för en klassisk och komplett måltid.

Gör så här

  1. Börja med att binda upp fransyskan med steksnöre om det behövs för att den ska få en jämn och fin form. Gnid in köttet med salt och peppar.

  2. Skala och skiva lökarna. Bryn köttet i smöret i en gryta. Tillsätt lök, kryddpeppar, ansjovis, konjak, ättika och honung och låt fräsa med köttet ett par minuter.

  3. Tillsätt buljongen och låt köttet bräsera långsamt på svag värme under lock. Vänd steken då och då. Köttet är klart när innertemperaturen når 75 °C, vilket tar cirka 60 minuter.

  4. Ta upp köttet och låt det vila insvept i fuktat smör- eller bakplåtspapper.

  5. Koka ihop skyn tills den smakar bra och sila ner den i en kastrull. Red av med majsstärkelse utblandat med lite vatten.

  6. Ta loss steksnöret och skär köttet i tunna skivor.

Ingredienser (4 pers)

  • 800 g fransyska

  • 1 tsk salt

  • 1/2 tsk mald vitpeppar

  • 2 medelstora rödlökar

  • 1 msk smör

  • 5 kryddpepparkorn

  • 3 ansjovisfiléer

  • 1,5 msk konjak

  • 1,5 tsk ättika (12 %)

  • 1/2 tsk honung

  • 5,5 dl köttbuljong (vatten och tärning eller fond)

  • 1,5 tsk majsstärkelse

Vin som passar till slottsstek

amarone

syrah

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept

Jag hjälper dig med vintips!