Skarpsås serveras ofta till fisk, särskilt inkokt lax eller sill. Den har en syrlig smak och en krämig konsistens och får sin karaktär från bland annat äggula, senap och vinäger.
Skarpsås är en svensk klassiker
Skarpsåsens exakta ursprung är oklart men den har funnits i svenska kök under lång tid. Skarpsås har utvecklats genom åren och tagit inspiration från olika kulinariska influenser. I de recept som är vanligast idag kommer den distinkta smaken från en kombination av senap och vinäger, med en touch av dill. Äggula och grädde ger skarpsås en tjock och fin konsistens. Smaken kan uppfattas som en aning skarp, det är därför såsen heter som den gör.
Alla kan lyckas med skarpsås
Skarpsås kan köpas färdig men följer du vårt recept och använder färska råvaror får du ett bättre resultat. Smaka av såsen så att du får en fin balans mellan de olika ingredienserna. Med tanke på hur enkel såsen är att göra lönar det sig verkligen att prova själv. Skarpsås ger en fin kontrast till milda fiskrätter men den passar även utmärkt till kyckling, räkor, rätter med ägg, primörer som sparris och färskpotatis, och som salladsdressing. Såsen serveras kall och håller i 2–3 dagar i kylskåp.
Gör så här
-
Koka upp vatten.
-
Lägg i ägget och koka det tills det är hårdkokt, i cirka 9 minuter.
-
Spola ägget under kranen så att det svalnar, och skala det sedan.
-
Mosa det hårdkokta ägget och lägg det i en bunke. Tillsätt senap, vinäger och rå äggula. Salta och peppra.
-
Tillsätt olja, droppe för droppe, medan du vispar kraftigt, som när man gör majonnäs.
-
Vispa grädden lätt och vänd ner den i såsen.
-
Hacka dillen och blanda försiktigt ner den i skarpsåsen.
Vin som passar till skarpsås