Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Skarpsås

Skarpsås serveras ofta till fisk, särskilt inkokt lax eller sill. Den har en syrlig smak och en krämig konsistens och får sin karaktär från bland annat äggula, senap och vinäger.

Skarpsås är en svensk klassiker

Skarpsåsens exakta ursprung är oklart men den har funnits i svenska kök under lång tid. Skarpsås har utvecklats genom åren och tagit inspiration från olika kulinariska influenser. I de recept som är vanligast idag kommer den distinkta smaken från en kombination av senap och vinäger, med en touch av dill. Äggula och grädde ger skarpsås en tjock och fin konsistens. Smaken kan uppfattas som en aning skarp, det är därför såsen heter som den gör. 

Alla kan lyckas med skarpsås

Skarpsås kan köpas färdig men följer du vårt recept och använder färska råvaror får du ett bättre resultat. Smaka av såsen så att du får en fin balans mellan de olika ingredienserna. Med tanke på hur enkel såsen är att göra lönar det sig verkligen att prova själv. Skarpsås ger en fin kontrast till milda fiskrätter men den passar även utmärkt till kyckling, räkor, rätter med ägg, primörer som sparris och färskpotatis, och som salladsdressing. Såsen serveras kall och håller i 2–3 dagar i kylskåp.

Gör så här

  1. Koka upp vatten.

  2. Lägg i ägget och koka det tills det är hårdkokt, i cirka 9 minuter.

  3. Spola ägget under kranen så att det svalnar, och skala det sedan.

  4. Mosa det hårdkokta ägget och lägg det i en bunke. Tillsätt senap, vinäger och rå äggula. Salta och peppra. 

  5. Tillsätt olja, droppe för droppe, medan du vispar kraftigt, som när man gör majonnäs.

  6. Vispa grädden lätt och vänd ner den i såsen.

  7. Hacka dillen och blanda försiktigt ner den i skarpsåsen.

Ingredienser (4 pers)

  • 1 ägg, hellre mindre än för stort

  • 1 äggula

  • 1 tsk dijonsenap

  • 2 tsk vitvinsvinäger

  • 3 dl smakneutral olja

  • 1/2 dl vispgrädde

  • 1/2 kruka dill

  • Salt och svartpeppar efter smak

Vin som passar till skarpsås

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept

Jag hjälper dig med vintips!