Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Sjötunga Walewska

Sjötunga Walewska är en klassisk fiskrätt med en lång historia och ett mycket högt anseende inom gastronomi.

Sjötunga är en eftertraktad plattfisk som är högt värderad för sitt vita, välsmakande och mjälla kött. Sjötunga Walewska skapades av den berömde franske kocken Urbain Dubois år 1855, som en hyllning till Marie-Anne Walewska, som var gift med Napoleon I:s och Maria Walewskas son, Alexander Walewski.

Rätten består av ångkokta sjötungsfiléer som garneras med skivor av hummer och tryffel, täcks med mornaysås och sedan gratineras. Sjötunga Walewska är en populär rätt i menyer på många framstående restauranger, uppskattad för sin fina smak och ofta mycket eleganta presentation. 

Så lyckas du med sjötunga Walewska

Sjötunga Walewska kräver viss finess i köket för att rätten ska nå sin fulla potential. Med vårt recept kan du skapa denna gastronomiska pärla i ditt eget hem och göra ett stort intryck på dina gäster. Använd enbart färsk sjötunga och var noggrann med att tillsätta tryffeln precis innan servering, och i sparsam mängd då den har en mycket distinkt smak. Sjötunga Walewska serveras ofta med elegant formad pommes duchesse.

Gör så här

  1. Koka hummern i rikligt med saltat vatten tills den blir röd och köttet släpper lätt från skalet, cirka 8–15 minuter beroende på hummerns storlek.

  2. Skölj sjötungefiléerna och torka dem med hushållspapper. Salta och peppra dem lätt.

  3. Smält 2 msk smör i en stekpanna och stek svamparna tills de är gyllenbruna och mjuka. Krydda med salt och peppar. Ta upp svamparna ur pannan och ställ dem åt sidan.

  4. Smält 2 msk smör i samma stekpanna som du stekte svamparna i. Rör ner mjölet och vispa tills det bildats en redning. Häll i hummerfonden, vinet och grädden under omrörning. Låt såsen sjuda i 5 minuter, eller tills den tjocknar.

  5. Rör ner hackad persilja, tryffelolja (valfritt) och salt och peppar efter smak.

  6. Hetta upp 1 msk smör i en stekpanna och stek sjötungefiléerna i cirka 2 minuter per sida, eller tills de är gyllenbruna och genomstekta.

  7. Lägg sjötungefiléerna på tallrikar. Toppa med de stekta svamparna och hummerköttet. Häll över såsen och servera genast på varma tallrikar.

  8. Riv tryffeln över rätten precis före servering.

Ingredienser (4 pers)

  • 4 filéer av sjötunga (ca 150 g per filé)

  • 1 kokt hummer (ca 500 g)

  • 200 g färska champinjoner

  • 50 g smör

  • 3 msk vetemjöl

  • 3 dl hummerfond

  • 2 dl vispgrädde

  • 1 dl torrt vitt vin

  • 1 msk hackad persilja

  • Salt och nymald svartpeppar

  • 1 tsk tryffelolja (valfritt)

  • 10 g tryffel (valfritt)

Vin som passar till sjötunga walewska

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept