Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Sambusa

Gyllenbrun sambusa, direkt från frityrgrytan, är en nordafrikansk delikatess med lång tradition.

Sambusa och samosa har mycket gemensamt

Sambusa är krispigt friterade degknyten med en smakrik fyllning som gjorts i över 1000 år. Rätten har sina rötter i östra Afrika och är särskilt förknippad med det somaliska och etiopiska köket. Där är den en uppskattad del av matkulturen. Sambusa har mycket gemensamt med samosa, men sambusa har ofta en tunnare deg och degknytena formas traditionellt till trekanter. Sambusa kan fyllas med kött, grönsaker, lök och kryddor. Ofta har de influenser från både det nordafrikanska och det arabiska köket. Kryddningen kan du anpassa utifrån dina egna smakpreferenser.

Servera sambusa med en dippsås

För att lyckas perfekt med sambusa är det viktigt att försegla degen ordentligt för att förhindra att fyllningen läcker ut under friteringen. Om du vill fylla dem med kött passar lamm, kyckling och köttfärs lika bra. Spiskummin, chili, kardemumma och koriander ger en smak av det nordafrikanska köket. I vårt recept utgår vi från den somaliska kryddblandningen xawaash som finns att köpa i många svenska butiker, men du kan också göra din egen blandning. 

Sambusa serveras vanligtvis som en aptitretare eller tilltugg vid fester och speciella tillfällen. Det är vanligt att göra olika såser och chutneys som sambusan kan dippas i. Ett fetare yogurt med kryddor passar också som komplement.

Gör så här

  1. Fräs färsen i het olja i en stor gryta tills den har fått färg. Rör om under tiden.

  2. Ha i chili, lök, vitlök, morötter, buljongtärning och xawaash. Fräs i några minuter.

  3. Tillsätt vatten och tillaga under lock i 12–15 minuter.

  4. Ha i koriandern och smaka av med salt och peppar.

  5. Blanda mjöl, vatten, olja och salt i en degbunke. Knåda degen för hand i några minuter. Täck över den och låt den jäsa i 10 minuter.

  6. Dela degen i 16 bitar som du kavlar ut i rundlar. Pensla dem med olja och pudra dem med mjöl på ena sidan. Para ihop dem två och två med de mjölade sidorna mot varandra. Kavla ut paren i rundlar med en diameter på cirka 20 cm och skär dem i fyra trekanter.

  7. Stek tårtbitarna i 2 minuter på varje sida i en torr panna och dela sedan halvorna från varandra, de kommer att släppa då du mjölat ytorna som legat mot varandra. Förvara under en kökshandduk medan du steker samtliga trianglar.

  8. Blanda lite mjöl och vatten till en klibbig massa som du penslar längs trianglarnas kanter. Lägg en klick fyllning i mitten på sidorna som inte stekts och vik kanterna över fyllningen. Tryck ihop dem ordentligt.

  9. Hetta upp olja och fritera i två minuter per sida. Låt fettet rinna av och servera medan de är varma.

Ingredienser (4 pers)

  • 2 gula lökar, fint hackade

  • 3 vitlöksklyftor, fint hackade

  • 3 hela färska chilifrukter med önskad styrka, urkärnade och hackade

  • 2 morötter, fint hackade alternativt rivna

  • 2 msk smakneutral olja

  • 300 g nötfärs

  • 2 msk xawaash

  • 1 tärning köttbuljong

  • 2 dl vatten

  • 1,5 dl färsk koriander, hackad

  • Salt och svartpeppar efter smak

  • Neutral olja till fritering

  • Deg

  • 9 dl vetemjöl

  • 4,5 dl vatten, fingervarmt

  • 2 tsk salt

  • 8 dl vetemjöl

  • 2 msk rapsolja

Vin som passar till sambusa

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept