Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Sallad Nicoise

Sallad nicoise är en klassisk fransk sallad med ursprung i staden Nice. Med bland annat färsk grillad tonfisk, hårdkokta ägg och oliver kan sallad nicoise ätas som huvudrätt.

En sommarfavorit från södra Frankrike

Sallad nicoise var från början en enkel rätt som lagades med lättillgängliga råvaror. Idag är Sallad nicoise till en uppskattad restaurangrätt världen över. Rättens sydfranska ursprung, den fina smakbalansen och kontrasten mellan olika texturer har gjort sallad nicoise till en viktig del av fransk matlagningstradition. Det är också en rätt som är lätt att laga hemma. 

Idag är sallad nicoise nära förknippat med tonfisk men på 1800-talet, när man började laga rätten, var det ansjovis eller sardeller man använde. Det kan du göra även idag om du vill. I vårt recept spelar grillad färsk tonfisk huvudrollen, men sardeller är med som smaksättare.

Gör så här

  1. Skölj och hacka eller riv romansalladen. 

  2. Koka haricots verts i lättsaltat vatten i cirka 5 minuter. 

  3. Skölj tomaterna och dela dem i kvartar.

  4. Skala och skiva rödlöken. 

  5. Halvera och kärna ur oliverna.

  6. Koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Låt svalna och skär sedan i klyftor.

  7. Pensla tonfisken med olivolja och krydda med salt och peppar efter smak. Grilla den i cirka 2 minuter per sida på medelvärme.

  8. Rör ihop olivolja, vinäger, dijonsenap, honung, salt och peppar till en dressing.

  9. Lägg sallad, haricots verts, tomater, sardeller, rödlök och oliver i en stor skål. Blanda med dressingen.

  10. Lägg potatisen och den grillade tonfisken på salladen. Garnera med de hårdkokta äggen, skurna i klyftor.

Ingredienser (4 pers)

  • 1 romansallad
  • 100 g haricots verts
  • 100 g små tomater
  • 1 rödlök
  • 4 sardellfileér
  • 4 hårdkokta ägg
  • 12 svarta oliver
  • 400 g små färskpotatisar
  • 400 g tonfiskfilé
  • 1 msk olivolja
  • Salt och peppar
  •  

    Dressing:

  • 3 msk olivolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • Salt och peppar

Kan man göra sallad nicoise med färsk tonfisk?

Färsk tonfisk är vad man traditionellt använder i sallad nicoise, men det går även bra med fryst.

Kan man göra sallad nicoise utan sardeller?

Ja, det är vanligt att göra rätten utan sardeller. Ofta väljer man mellan sardeller och tonfisk, om man inte vill ha båda ingredienserna i sallad nicoise.

Kan man göra sallad nicoise med lax?

Det är ingen dum idé att använda grillad eller ugnsbakad lax istället för tonfisk i sallad nicoise. Då sätter du en svensk prägel på rätten.

Vin som passar till  sallad nicoise

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept

Jag hjälper dig med vintips!