Lättlagad roti
Roti är ett av de viktigaste bröden i det indisk-pakistanska köket och det har en historia som går tusentals år tillbaka i tiden. Ingredienserna är få, roti görs på en deg av vetemjöl, vatten och lite salt. Den kavlas sedan ut tunt utan att degen har jäst, och gräddas på en torr het platta. I vårt recept på roti har vi även en mindre mängd vegetabilisk olja, vilket är vanligt. Den kan även ersättas med ghi om du har tillgång till det. Vill du experimentera mer kan du prova att göra roti med olika typer av mjöl. Mjöl med en hög proteinhalt ger en smidig deg som håller bra även när den kavlas ut mycket tunt.
Roti är älskad husmanskost
Roti används för att plocka upp ris och grytor från tallriken där man äter med händerna istället för med bestick. Roti kan också ätas som det är, med lite ghi. Att få till en deg med rätt konsistens och att rulla ut varje roti jämnt på underlaget är viktigt för att lyckas perfekt med brödet. Naan, ett annat känt bröd från Indien, är lite mer avancerat att göra då det kräver en särskild ugn. Det är också mer förknippat med festliga måltider. Roti är vardagsmat och en av de viktigaste källorna till kolhydrater i stora delar av Indien. Chapati är ett annat välkänt indiskt bröd, det är mycket likt roti och äts på samma sätt men det är ofta något tunnare.
Gör så här
-
Blanda mjöl, salt, vatten och olja i en bunke. Knåda i 5–6 minuter till en smidig deg.
-
Låt sedan degen vila i bunken, under en fuktig duk, i 30 minuter.
-
Knåda degen ytterligare några minuter. Dela sedan upp degen i bitar som väger cirka 35 g.
-
Kavla ut varje degbit till en tunn, rund kaka på en mjölad yta.
-
Hetta upp en torr stekpanna. Lägg rotin på den heta pannan och stek i cirka 30 sekunder på varje sida, eller tills den fått fina bruna fläckar.
-
Servera rotin varm tillsammans med curry eller dhal.