Romsås är den perfekta följeslagaren till allt från grillad lax till färska kräftor.
Romsås är en svensk klassiker
Romsås är en skandinavisk sås där grunden består av antingen gräddfil eller crème fraîche samt en klick majonnäs. Man smaksätter sedan med rom och ofta även gräslök och dill. Vad du har för rom i romsåsen är en fråga om budget och personliga preferenser. Vårt recept fungerar oavsett om du har sikrom, löjrom, vegetarisk tångcaviar eller stenbitsrom.
Romsås är enkel att göra men har en unik smakprofil
Romsås serveras vanligtvis kall och behöver lite tid för att smakerna ska gå ihop. Gör den därför några timmar före servering. Sältan i rommen blir ett mycket bra komplement till milda fiskrätter men romsås passar också fiskrätter med mer karaktär, som rökt och gravad lax. Gräddfil och crème fraîche är naturliga mejeriprodukter som inte har så många tillsatser. Om du använder majonnäs i romsåsen bör den vara av hög kvalitet, gör den gärna själv! Du kan också experimentera med att tillsätta någon krydda som du tror kan passa.
Gör så här
-
Hacka gräslöken mycket fint.
-
Blanda gräslök, gräddfil, majonnäs och två tredjedelar av rommen, låt såsen stå i kylskåp i minst 30 minuter.
-
Toppa såsen med resten av rommen före servering.
Vin som passar till romsås
Chardonnay
Chablis