Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Rödingfilé i ugn

Röding är en av våra mest älskade fiskar med sitt vackra kött och sin milda och sötaktig smak. Att laga rödingfilé i ugn är ett enkelt sätt att uppnå perfektion.

En klassiker från det svenska köket

Rödingen har en lång och anrik historia i det svenska köket. Den har varit en viktig matfisk sedan vikingatiden och har spelat en central roll i både vardagsmat och finare middagar. Rödingens milda och söta smak, i kombination med dess fasta och saftiga kött gör den svår att motstå. Idag är rödingen en av Sveriges mest populära matfiskar och serveras i en mängd olika varianter. Den kan grillas, stekas, ugnsbakas eller kokas, och passar utmärkt till både vardagens enkla middagar och festliga tillfällen. Genom att baka rödingfiléer i ugnen får den en fin yta samtidigt som det är enkelt att tillföra extra smak till köttet genom kryddning. Detta är också ett av de enklaste sätten att tillreda fisk. I vårt recept presenterar vi en klassisk tillagning av rödingfilé i ugn där fiskens naturliga smak har huvudrollen. Om du har en grill med lock kan du använda den istället för ugnen.

Så serverar du rödingfile i ugn

Till rödingfilé i ugn passar det med kokt potatis, sallad och citronsås. Med vårt recept som utgångspunkt kan du variera rätten genom att använda andra örter och kryddor efter eget tycke, till exempel timjan, oregano eller basilika.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 °C.

  2. Salta och peppra rödingfiléerna på båda sidor.

  3. Lägg filéerna i en ugnsform, smord med smör, och ringla över olivolja.

  4. Toppa med citronskivor, persilja, dill och vitlök.

  5. Blanda grädde, citronsaft, salt och peppar i en separat skål och häll över fisken.

  6. Baka i ugnen i cirka 15 minuter, eller tills fisken är genomstekt.

  7. Blanda crème fraiche, mjölk och fiskfond i en kastrull och koka upp. Tillsätt hackad dill, citron, och skyn från ugnsformen. Låt såsen tjockna något. Smaksätt med salt och peppar.

  8. Servera omedelbart.

Ingredienser (4 pers)

  • 4 rödingfiléer (cirka 150 g per filé)

  • Salt och peppar

  • 2 msk olivolja

  • 1 citron, skivad

  • 1 dl hackad persilja

  • 1 dl hackad dill

  • 1 vitlöksklyfta, finhackad

  • 1 dl grädde

  • 1 msk citronsaft

  • Citronsås

  • 1 msk crème fraiche

  • 1 dl mjölk 

  • 3 dl fiskfond

  • 1 msk hackad färsk ditt

  • Saft från en stor citron

  • Salt och peppar efter smak

Vin som passar rödingfilé i ugn

Chablis

Torrt vitt vin

Mer från Recept

Visa mer från Recept

Jag hjälper dig med vintips!