Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Refried Beans

Refried beans, eller stekta bönor på svenska, är en vanlig komponent i det mexikanska köket. Där används bönorna till fyllning i bland annat tacos, burritos, quesadillas och enchiladas.

Refried beans på pintobönor

Refried beans är en vanlig konserv, men du vinner mycket på att göra egna istället för att använda halvfabrikat. Dess mångsidighet och enkla tillagning gör den till en favorit bland både hemmakockar och proffs i de delar av världen där mexikansk mat är populär. Grunden för refried beans är pintobönor, som får en krämig textur när de tillagas. De har dessutom en förmåga att absorbera smaker bra. Svarta bönor eller kidneybönor kan också användas. Traditionellt gör man refried beans med ister, alltså fett från gris, men du kan även göra refried beans med smör eller vegetabilisk olja om du föredrar det.

Lyckas med refried beans

Även om namnet “refried beans” antyder att bönorna skulle stekas två gånger så steks bönorna i själva verket bara en gång efter kokningen. När bönorna kokats mjuka mosas de till en tjock pasta som sedan steks för att de ska utveckla sin fulla smakpotential och få en krämig konsistens. Kryddningen är avgörande för resultatet när du gör refried beans och den inkluderar ofta kummin, chilipulver och vitlök för en djup och robust smakprofil.

Gör så här

  1. Smält ister i en stekpanna på medelvärme.

  2. Stek vitlöksklyftorna hela så att de blir bruna på båda sidor och krossa dem sedan med en gaffel.

  3. Tillsätt pintobönor, kummin, chili och salt. Tillaga i cirka 5 minuter.

  4. Krossa blandningen med en stor sked tills den har önskad konsistens. 

Ingredienser (4–6 pers)

  • 2 burkar pintobönor, 900 g

  • 2 msk ister

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 tsk malen kummin

  • 1 tsk chilipulver

  • Saft från en halv lime

  • Salt efter smak

Vin som passar till refried beans

Chardonnay

Zinfandel

Rosévin

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept