Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Potatisfondanter

Potatisfondant är en fransk klassiker. Med sin mjuka, smöriga textur och rika smak är rätten ett perfekt tillbehör till kött, fisk eller vegetariska rätter. 

Ett sofistikerat sätt att tillaga potatis

Potatisfondant är relativt enkel att tillaga, men kräver lite tid och tålamod för att få det perfekta resultatet. Du vill få en frasig yta samtidigt som potatisen är så mjuk att den smälter i munnen. Denna rätt har sitt ursprung i det franska köket och kan sägas vara en elegant form av potatisgratäng. Potatisfondant skärs dock i rektangulära eller kvadratiska skivor, som steks i smör och kokas i buljong.

Potatisfondant är populärt på fina restauranger, men du kan också laga rätten hemma för att imponera på dina gäster eller för att göra en vardagsmåltid lite extra festlig.

Du kan använda andra örter och kryddor i stället för timjan, till exempel rosmarin eller dragon. Du kan också byta ut kycklingbuljongen mot en annan buljong, till exempel grönsaks- eller svampbuljong om du vill ha en vegetarisk rätt. För en extra krämig potatisfondant kan du tillsätta en skvätt grädde till smöret. Servera potatisfondant med en god sås, till exempel bearnaisesås eller rödvinssås. Du kan också koka ner buljongen i pannan och eventuellt reda av den så att du får en sås med önskad konsistens.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 °C.

  2. Skala potatisarna och skär dem i cylindriska bitar. Dela varje potatis så att du får två bitar.

  3. Placera potatisarna i kallt vatten i 5 minuter. Låt vattnet rinna av och torka potatisarna så att de är helt torra.

  4. Hetta upp olja i en panna så att den blir så varm som möjligt. Potatisarna ska stå på högkant så att undersidan steks och får färg och en krispig yta. Det tar cirka 5 minuter efter att du sänkt värmen till medium.

  5. Salta och peppra potatisarna under tiden de fräser i pannan.

  6. Vänd cylindrarna och stek dem på andra sidan. 

  7. Lägg en stor klick smör samt vitlök och timjan i pannan.

  8. När smöret har blivit brunt tillsätter du buljongen och placerar pannan i ugnen i 30 minuter.

  9. Låt potatisfondanterna svalna något.

Ingredienser (4 pers)

  • 800 g potatis (till exempel Maris Piper eller King Edward)

  • 200 g smör

  • 2 vitlöksklyftor, finhackade

  • 2 tsk timjan

  • 2 dl kycklingbuljong

  • Salt och peppar efter smak

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept