Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Portvinssås

Portvinssås är en elegant och mycket smakrik sås. Den kan ge många rätter det lilla extra med sin kombination av sött, salt och syrligt. Här är vårt bästa recept.

Portvinssås är en sås med djupa rötter i det europeiska köket. Den är känd för sin rika och komplexa smakprofil som kommer från dess huvudingrediens – portvin. Portvin, som är en portugisisk nationalskatt, har använts inom matlagning i flera hundra år. Portvinssås får en distinkt sötma från vinet som kombineras med kraftiga och rustika smaker från buljong och vinäger, där vinägern får balansera sötman med syra.

Så lyckas du med portvinssås

Du kan tillsätta andra ingredienser till portvinssåsen, till exempel svamp, bacon eller ansjovis för att ändra eller komplettera smakprofilen. Du kan också använda grönsaksfond istället för kalv- eller kycklingfond om du vill servera portvinssås till en vegetarisk rätt.

Gör så här

  1. Smält 2 msk smör i en kastrull på medelvärme. Fräs lök och vitlök tills de är mjuka och glansiga.

  2. Rör ner vetemjöl och fräs i en minut.

  3. Häll i portvinet gradvis under omrörning tills all vätska är absorberad.

  4. Tillsätt fond, timjan, svartpeppar och salt. Låt såsen sjuda på svag värme i cirka 15 minuter, eller tills den har tjocknat. Du kan också reda den med majsstärkelse för att få den tjockare. Blanda då 1 msk majsstärkelse med lite kallt vatten och rör ner i såsen mot slutet av tillagningstiden.

  5. Rör ner 1 msk kallt smör för extra glans och krämighet.

  6. Smaka av med salt och peppar.

Ingredienser (4 pers)

  • 2 msk smör

  • 1 gul lök, finhackad

  • 2 vitlöksklyftor, finhackade

  • 2 msk vetemjöl

  • 3 dl rött portvin

  • 4 dl kalvfond eller kycklingfond

  • 1 tsk timjan

  • 1 tsk svartpeppar

  • Salt efter smak

  • 1 msk smör (kallt)

Vad serverar man portvinssås till?

Portvinssås är mångsidig men passar bra till rött kött, vilt och anka, där den kompletterar de robusta smakerna och tillför extra finess. Portvinets smak och kvalitet har stor betydelse för såsen. Man delar in portvin i två huvudkategorier. Ruby med fruktiga och bäriga toner, och Tawny som är mer komplex med toner av karamell och nötter. En reduktion av portvin kan även användas som en glaze med mycket koncentrerad smak. Vissa recept på portvinssås används i desserter med choklad. Receptet vi delar här är klassiskt och framförallt tänkt som ett tillbehör till kött eller fågel.

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept