Smör har en unik förmåga att förstärka andra smaker och det drar vi nytta av i vårt recept på persiljesmör med citron och vitlök.
Hemmagjort persiljesmör tar många rätter till nästa nivå
Persiljesmör har sina rötter i det europeiska köket, särskilt inom den franska matlagningstraditionen där örtsmör är en grundsten. Escargots à la Bourguignonne, alltså gratinerade sniglar, är en av många klassiska rätter där persiljesmör spelar en viktig roll. Det används ofta för att förhöja smaken på olika rätter, såsom grillat kött, fisk, kyckling och grönsaker, samt som ett smakrikt tillbehör till nybakat bröd.
När du gör eget persiljesmör är det viktigt att använda färsk persilja för bästa smak och att smöret är rumstempererat så att det kan blandas med de finhackade örterna. En nypa salt och peppar kan tillsättas för att ytterligare framhäva smakerna. I vårt recept har vi även lagt till vitlök och citron för en mer komplex smakprofil.
Du kan också använda andra örter i persiljesmöret, till exempel timjan eller rosmarin. I kylen håller persiljesmör i omkring en vecka i en lufttät behållare. Det går utmärkt att frysa smöret och då kan du räkna med en hållbarhetstid på omkring tre månader. Det är en bra idé att alltid ha persiljesmör hemma eftersom det kan förvandla en enkel måltid till något utöver det vanliga.
Persilja, vitlök och citron är en klassisk kombination om du ska servera fisk, men det fungerar också till grillad majskolv, grönsaker och som pålägg till bröd. Persiljesmör med vitlök och citron kan också sätta smak på soppor och potatismos, möjligheterna är med andra ord många!
Gör så här
-
Blanda alla ingredienser i en matberedare tills det blir en slät smet.
-
Smaka av med salt och peppar.
-
Forma smeten till en rulle och plasta in den eller rulla in den i smörpapper.
-
Låt persiljesmöret kallna i kylen i minst 30 minuter innan du serverar.
Ingredienser (4 pers)
-
100 g smör, rumstempererat
-
1 kruka persilja, hackad
-
2 vitlöksklyftor, finhackade
-
1 msk citronsaft
-
Salt och peppar efter smak
Vin som passar till
persiljesmör