Pasta Alfredo

Fettuccine Alfredo är en italiensk pastarätt skapad av Alfredo di Lelio i Rom på 1900-talet. Den består av bred fettuccinepasta med en krämig sås av smör och riven parmesanost. Rätten är känd för att vara lika delar enkel som god och du svänger ihop den i en handvändning.

En traditionell pasta Alfredo består enbart av smör, ost, pastavatten, salt och fettuccine, men många föredrar den lite mindre mäktiga varianten där man har tillsatt grädde. Här är våra bästa recept på båda varianterna, så att du kan testa dig fram och hitta din egen favorit.

Traditionell pasta Alfredo utan grädde

Gör så här

  1. Tärna smöret och lägg det i en värmetålig skål tillsammans med den rivna parmesanen.
  2. Koka pastan al dente, ca 1 minut kortare än angivelsen på förpackningen.
  3. Använd en tång för att föra över den kokta pastan till den värmetåliga skålen. Spara kokvattnet!
  4. Tillsätt 1 dl kokvatten till skålen med pastan och rör runt med tången tills smöret har smält och såsen har blivit krämig. Om såsen är för tjock kan du tillsätta lite mer kokvatten.
  5. Smaka av med salt och servera direkt.

Ingredienser (4 pers)

  • 100 g smör

    100 g finriven parmesan

    400 g fettuccine

    Salt

Pasta Alfredo med grädde

Gör så här

  1. Blanda parmesan, grädde, ägg, majsstärkelse, olivolja, citronzest, salt och peppar i en bunke och rör ihop. Ställ åt sidan.
  2. Koka pastan al dente, ca 1 minut kortare än angivelsen på förpackningen.
  3. Häll av pastan men spara 4 dl av kokvattnet.
  4. Häll tillbaka pastan i den tomma kastrullen och tillsätt smöret och vitlöken och rör om.
  5. Tillsätt 3,5 dl av pastavattnet, lite i taget, under konstant omrörning till skålen med ost- och äggblandningen. 
  6. Ställ tillbaka kastrullen på spisen över medelvärme och rör konstant tills vätskan tjocknar, ca 45 sekunder. Här vill vi få ett krämigt resultat, men absolut inte äggröra, så var försiktig!
  7. Ta av värmen och tillsätt pastan till såsen. Blanda väl och tillsätt vid behov mer salt och nymalen svartpeppar. Om såsen är för tjock kan du tillsätta mer pastavatten.
  8. Servera direkt, gärna med mer parmesan vid sidan om.

Ingredienser (4 pers)

  • 150 g finriven parmesan

    2 msk vispgrädde

    1 stort ägg

    1 tsk majsstärkelse

    2 msk olivolja

    Zesten från 1 citron

    Salt och svartpeppar

    400 gram fettucine

    2 msk smör

    1 normalstor vitlöksklyfta, finhackad???

Vin som passar pasta Alfredo

Smörigt vitt vin

Kan man göra pasta Alfredo utan grädde?

Visst kan man det! En äkta pasta Alfredo innehåller bara smör, ost och pasta. Se vårt recept ovan för att göra fettuccine Alfredo utan grädde.

Kan man göra pasta Alfredo utan ägg?

Självklart! En traditionell Alfredo innehåller som tidigare nämnts inte ägg, utan bara ost och smör. Rör det sig om äggallergi kan man välja en äggfri pasta.  

Kan man göra pasta Alfredo med kyckling?

Många italienare hade nog rynkat på näsan, men självklart ska man äta det man själv tycker om. Toppa i så fall valfri variant av recepten ovan med stekt, skivad kycklingfilé vid servering.

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept