Den vegetariska rätten palak paneer är en klassiker som spridits från Nordindien och ut över världen.
Spenat och färskost är huvudingredienserna i palak paneer
Palak betyder spenat på hindi, och paneer är en indisk färskost som liknar ricotta. Den bidrar med textur och tuggmotstånd i palak paneer. När dessa två ingredienser kombineras med en väldoftande blandning av kryddor, får de relativt enkla ingredienserna en komplex smakprofil som det är lätt att fastna för. Ofta har man grädde i palak paneer för att få en krämig gryta. Ät den gärna med ris eller naanbröd.
Palak paneer är en rätt med mycket lång tradition
Palak paneer har sina rötter i den nordindiska regionen Punjab. Osten paneer har sitt ursprung i regionen och har använts i indisk matlagning i århundraden. Palak paneer har blivit så populär att den idag är en av de mest kända indiska rätterna.
Paneer finns att köpa i välsorterade butiker. Den tillverkas traditionellt av mjölk som koaguleras med hjälp av citronjuice eller vinäger. Ostmassan separeras från vasslen och lindas in i en ostduk som placeras i ett durkslag med en tyngd ovanpå. Detta kan du göra själv om du vill göra palak paneer med egen paneer.
Trots att palak paneer har en komplex smakprofil är den enkel att tillaga. De flesta ingredienserna är lätta att hitta och tillagningstiden är relativt kort.
Gör så här
-
Rosta koriander- och kumminfrön i en torr het panna tills fröna fått färg. Mal dem sedan till ett fint pulver i en mortel.
-
Fräs lök, vitlök, ingefära och alla kryddor i 3–4 minuter i hälften av oljan.
-
Blanda i tomater, krossade tomater, grädde och fond. Låt sjuda i 6–7 minuter. Lägg i spenaten.
-
Stek paneerbitarna i resten av oljan, så att de får färg på alla sidor. Vänd sedan ner i grytan och låt puttra i några minuter. Smaka av med salt och eventuellt mer garam masala.
Ingredienser (4 pers)
-
400 g paneer, tärnad i cirka 16 bitar
-
250 g färsk spenat
-
2 små gula lökar, grovt hackade
-
3 vitlöksklyftor, fint hackade
-
1 stor tomat, grovt hackad
-
2 msk ingefära, riven
-
3 msk vegetabilisk olja
-
2 msk tomatpuré
-
1 msk korianderfrön
-
1 msk kumminfrön
-
1 msk garam masala
-
400 g krossade tomater
-
1 dl grönsaksfond
-
2 dl vispgrädde
-
Salt efter smak
Vin som passar till palak paneer