En fräsch och smakrik örtsås kan förhöja vilken rätt som helst och tar bara några minuter att göra.
Örtsås med dill och gräslök är en svensk klassiker
Ett stort antal såser från olika kök har örter som en viktig komponent. Bearnaisesås med dragon och pesto där basilika spelar en viktig roll är två kända exempel. Med örtsås menar vi såser med ännu större fokus på färska örter, där du verkligen upplever dess smak. Övriga ingredienser finns med i receptet för att framhäva och komplettera örten.
Vilken örtsås som passar bäst att göra beror på vad du tänkt servera den till. Rosmarin och timjan går till exempel bra ihop med grillat kött. Vårt recept på örtsås baseras på dill och gräslök. Det ger en sås med en klassisk kombination av svenska smaker som passar perfekt att servera kall till färskpotatis, fisk, skaldjur och många äggrätter.
Majonnäs och gräddfil är basen i vår örtsås
Vi använder majonnäs och gräddfil för en krämig konsistens, men du kan också göra örtsås genom att mixa färska örter med olivolja och en klick matlagningsyoghurt. Vår sås får en relativt tjock konsistens och kan även användas som dipp. Den håller sig ett par dagar i kylskåp om du förvarar den i en lufttät behållare.
Gör så här
-
Rör ihop gräddfil, senap och majonnäs.
-
Ha i de hackade örterna.
-
Salta och peppra efter eget tycke.
Ingredienser (4 pers)
-
2,5 dl gräddfil
-
1,5 dl majonnäs, gärna hemlagad
-
1 dl hackad dill
-
3,5 msk hackad gräslök
-
3 tsk dijonsenap
-
Salt och peppar efter smak
Vin som passar till örtsås med fisk & färskpotatis