Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Manti: turkiska dumplings

Manti är en traditionell turkisk rätt som består av degknyten med kryddig lammfärs, som serveras med yoghurt och smält smör.

Att göra manti vid festliga tillfällen är tradition

Manti är en form av dumplings som ångas eller kokas. De kan variera i storlek och form, och ha många olika fyllningar. Ofta omsluter degen en smakrik blandning av lammfärs, lök och kryddor, där den syrliga kryddan sumak spelar en viktig roll. 

Manti är en traditionell maträtt som har sina rötter i Centralasien och har spridits till olika kulturer och regioner. Ursprungligen är manti associerad med turkiska och mongoliska folk. Manti kallas ibland för “turkisk ravioli” och görs ofta vid festliga tillfällen när familjen samlas runt en traditionell delikatess.

Manti kräver viss teknik

För att lyckas med manti är det viktigt att ha lite tålamod och att bearbeta degen med precision. De tunna degarken ska vara jämnt utrullade. Kanterna nyps sedan ihop så att de håller tätt under tillagningen. När du fått in snitsen kan du göra en rätt som är lika välsmakande som den är estetiskt tilltalande.

Manti serveras ofta som huvudrätt men kan också vara en del av en större festmåltid. Turkisk yoghurt med vitlök och en smakrik tomatsås med smör och hackad persilja fulländar kompositionen.

Gör så här

  1. Blanda mjöl och salt på en ren och plan yta. Gör en grop i mitten av mjölet och knäck äggen i gropen och tillsätt sedan vatten. Arbeta sedan in äggen i mjölet. Tillsätt eventuellt mer mjöl eller lite mer vatten för att få en smidig och lagom fuktig deg. Knåda i cirka 10 minuter. Pudra mjöl över degen och täck den med plast. Låt degen vila i kylen i 1 timme.

  2. Blanda färs, lök, sumak, vitlök och persilja. Salta och peppra efter smak. Täck och ställ i kylen tills det är dags att använda fyllningen.

  3. Mjöla en plan yta och kavla ut degen mycket tunt. Har du en pastamaskin kan du använda den.

  4. Skär degen i portionsstora fyrkanter. Lägg en klick fyllning i varje fyrkant, pensla kanterna med vatten och vik ihop fyrkanterna till en liten ravioli. 

  5. Koka upp vatten med salt och koka degknytena i 7 minuter, tills färsen är tillagad. Var uppmärksam på om degknytena börja fastna i botten av grytan.

  6. Låt mantin rinna av innan du serverar den, förslagsvis med yoghurt och tomatsås samt hackade färska örter.

Ingredienser (4 pers)

  • 4 dl vetemjöl

  • 2 ägg (hellre små-medelstora än stora, för rätt proportioner i förhållande till övriga ingredienser)

  • Cirka 0,5 dl vatten

  • 2 tsk sumak

  • Salt efter smak, 1 tsk brukar vara lagom

  • 250 g köttfärs (lamm, kalv eller nöt)

  • 2 medelstora gula lökar, fint hackade

  • 2 vitlöksklyftor, fint hackade

  • 0,5 dl finhackad persilja

  • Salt och peppar efter smak

Vin som passar till manti

Malbec

Vit bourgogne

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept