Maklobe (flera andra stavningar förekommer), betyder “upp och ner” på arabiska. Det är en smakrik gryta som kännetecknas av sin dramatiska presentation, där den vänds upp och ner på ett fat för att avslöja ingredienser indelade i lager. Grönsaker som blomkål, aubergine, potatis och lök samt kött och ris ingår i maklobe.
Olika varianter av maklobe
Maklobe har blivit en signaturrätt i länder som Syrien, Palestina, Jordanien och Egypten. Varje region har sin egen tolkning, med olika kryddor och grönsaker som anpassas efter lokala preferenser. Vissa regioner föredrar att använda lammkött, medan andra väljer kyckling eller nötkött. Kryddningen kan variera från mild till intensiv, beroende på personliga preferenser. Den harmoniska kombinationen av krispiga grönsaker, saftigt kött eller kyckling och aromatiskt ris ger en rätt med ovanligt många texturer och smaker. I vissa delar av Mellanöstern tillsätts även pinjenötter eller granatäpple för extra smak och textur.
Maklobe är en rätt som ofta serveras vid speciella tillfällen, som fester, bröllop och religiösa högtider. Den är en symbol för gemenskap och gästfrihet. Servera gärna rätten med pitabröd, sallad och turkisk yoghurt.
Gör så här
-
Förvärm ugnen till 200 °C. Lägg aubergineskivorna på en bakplåt med hushållspapper och strö över 1/2 tsk salt. Låt dra i 30 minuter, torka av med hushållspapper och lägg tillbaka på bakplåten. Ringla över 1 msk olivolja och krydda med 1/2 tsk svartpeppar. Baka i ugnen i 30 minuter, vänd på skivorna halvvägs.
-
Lägg potatisskivorna på en annan bakplåt med bakplåtspapper. Ringla över 1 msk olivolja och krydda med salt och peppar. Baka i ugnen tillsammans med auberginen i 30 minuter, vänd på skivorna halvvägs.
-
Stek löken i en kastrull i 1 msk olivolja tills den är mjuk och genomskinlig, cirka 5–7 minuter. Tillsätt kycklingen, 1 msk olivolja, 7 Spice-kryddblandningen, salt och peppar. Stek i 7 minuter på varje sida, eller tills kycklingen är genomstekt. Ta ut kycklingen och löken och ställ åt sidan.
-
Lägg tomatskivorna i botten av kastrullen. Täck med aubergineskivorna, sedan potatisskivorna, kycklingen och löken, och slutligen det sköljda riset.
-
Blanda vatten, kryddblandningen, salt och peppar. Häll försiktigt över riset i grytan, så att det täcks.
-
Täck grytan och koka på låg värme i 15 minuter. Ta bort locket och koka i ytterligare 10 minuter.
-
Låt grytan svalna i 15 minuter innan du vänder den upp och ner på ett stort serveringsfat.
-
Garnera med hackad persilja.
Ingredienser (4 pers)
-
1 medelstor aubergine, skivad till 1,25 cm tjocka skivor
-
500 g Yukon Gold potatis, skivad till 0,6 cm tjocka skivor
-
2 msk olivolja
-
2 stora tomater, skivade
-
1 kg benfri kycklinglår eller kycklingbröst
-
2 msk olivolja
-
3 tsk 7 Spice-kryddblandning
-
1/2 tsk svartpeppar
-
1 stor lök, skivad
-
4,5 dl basmatiris, sköljt
-
6,5 dl kokande vatten
-
1 tsk 7 Spice-kryddblandning
-
Salt och svartpeppar efter smak
-
Hackad persilja för garnering
Vin som passar till maklobe:
Grenache
Shiraz/Syrah
Riesling
Tempranillo