Madeira är ett vin med en distinkt smakprofil och intressant historia. Det härstammar från den portugisiska ön med samma namn och vinet har, precis som madeirasås, nötiga och karamelliserade toner, ofta med ett inslag av torkad frukt. Vinet kan vara både sött och torrt, beroende på druva, och har ofta en viss syrlighet. Till madeirasås passar det oftast med ett torrare vin och det kan räcka med en liten mängd för att du ska få en tydlig smak.
Ofta tillagas madeirasås med madeiravin, smör, lök, buljong och kryddor, men det är också vanligt att kombinera rödvin med madeiravin, som i vårt recept, eller att använda madeiravin som smaksättare i gräddsås. Du kan experimentera med vårt recept på madeirasås som grund genom att tillsätta till exempel svamp eller örter.
Gör så här
-
Smält 2 msk smör i en kastrull på medelvärme. Fräs löken tills den är mjuk och genomskinlig, cirka 5 minuter.
-
Rör i vetemjöl och vispa tills det bildats en klumpfri roux.
-
Häll i madeiravin och rött vin under omrörning. Låt såsen koka upp och sänk sedan värmen.
-
Låt såsen sjuda i cirka 15 minuter, eller tills den har tjocknat och fått en glansig yta. Rör om då och då.
-
Tillsätt soja och vispa i 3 msk kallt smör, bit för bit, tills såsen blir blank och krämig.
-
Smaka av med salt och peppar.
-
Om du vill ha en tjockare sås reder du den genom att röra ut 1 msk maizena med lika mycket kallt vatten, tillsätt till den varma såsen och låt den koka upp.
-
Servera madeirasåsen varm.
Ingredienser (4 pers)
-
2 msk smör
-
1/2 gul lök, finhackad
-
2 msk vetemjöl
-
2,5 dl madeiravin
-
1 dl rött vin (vin med låg syra är ett bra komplement till madeira)
-
1 msk ljus soja
-
3 msk smör att vispa i på slutet
-
Salt och peppar efter smak
Vad ska man servera madeirasås till?
Madeirasås passar utmärkt till kött, fågel och fisk. Den kan även serveras till vegetariska rätter, som till exempel portabelloburgare eller linsgryta. Räkna med att madeirasås ger en extra dimension till din måltid.
Så länge håller madeirasås
Madeirasås kan förvaras i kylskåp i upp till tre dagar. Värm den då i en kastrull under omrörning innan servering.
Köp madeira online.