Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Körsbärssylt

Körsbärssylt frammanar hos många minnen av sommardagar och mormors kök. Sylten är ett koncentrat av körsbärens distinkta smak, och mycket lätt att göra.

Mångsidig och smakrik sylt med lång hållbarhet

Körsbärssylt är en älskad delikatess i många kulturer, inte minst i Östeuropa och Ryssland, där körsbärsträd är vanliga. Körsbärssylt är även vanligt i andra delar av världen – som här i Sverige där den används i bakverk och som tillbehör till måltider. Sylten kan hålla i flera månader, eller till och med år, om du förvarar körsbärssylten i steriliserade burkar. En öppnad burk håller sig minst en månad i kylen.

Körsbärssylt har en unik balans mellan sötma och syrlighet som gör den användbar i allt från bakverk till glasyrer och som tillbehör till kötträtter. Körsbärssylt går också oväntat bra ihop med choklad. 

En av nycklarna till att lyckas med körsbärssylt är att skumma av den under tillagningen. Att skumma av sylt tar bort oönskade partiklar som kan göra sylten grumlig och påverka smaken. Det bidrar också till att få bort luft, som ökar risken för bakterietillväxt. Körsbär innehåller pektin som hjälper sylten att stelna. Hur mycket pektin de har kan dock variera och eventuellt kan du behöva tillsätta lite extra. Om du vill ha en körsbärssylt med mer komplexitet är vanilj, stjärnanis och kanel kryddor som går riktigt bra ihop med körsbär.

Gör så här

  1.  Skölj och kärna ur körsbären. Dela eller hacka dem grovt.

  2.  Blanda körsbären med socker och citronsaft i en kastrull och koka upp blandningen. Sänk sedan värmen och låt den sjuda i 10 minuter. Skumma av sylten efter hand.

  3.  Ta kastrullen från värmen.

  4.  Häll sylten i väl rengjorda burkar, ända upp till kanten. Förslut och förvara sylten svalt.

Ingredienser (4 pers)

  • 500 g körsbär

  • 3 dl socker

  • 1,5 msk citronsaft

Vin som passar till körsbärssylt

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept