Köfte världen runt
Köfte finns i många olika kök världen över, från Sydasien till Balkan. Inte minst i Iran och Turkiet är köfte en viktig rätt. De består vanligtvis av malet kött och kryddor, men ibland även av andra ingredienser. Köfte kan formas till olika former, som bollar, biffar eller cylindrar, och tillagas på olika sätt som att stekas, grillas eller bakas. Rättens ursprung kan spåras tillbaka till antika Rom, där det fanns liknande köttbullsrecept. De tidigaste kända köfte-recepten som liknar dem som görs idag finns dock i arabiska kokböcker. Köfte kan göras av olika typer av kött, som nötkött, kyckling, fläsk, lamm eller get. De kan också vara vegetariska eller baserade på fisk. På Balkan kallas rätten för cevapi, i Iran för kufte och i indisk/pakistansk matlagning kofta.
Lyckas med saftig köfte
För att få saftiga och väl sammanhållna köfte är det viktigt att binda ihop smeten med hjälp av ströbröd, ägg eller bulgur. Se till att arbeta varsamt med smeten och undvik att knåda för mycket, då kan köttet bli segt. Att ha fuktiga händer underlättar när du formar köfte. Smaken på köfte avgörs av kryddningen. Klassiska kryddor som spiskummin, paprikapulver, vitlök och lök ger en härlig smak.
Köfte kan serveras med olika såser, ris och bröd. Yoghurt med mynta är ett vanligt tillbehör. Ät dina köfte som ensam huvudrätt eller servera dem som en del av en större måltid.
Gör så här
-
Blanda köttfärs, lök, vitlök, persilja, koriander, spiskummin, salt, peppar och mjölk till en smet.
-
Forma till önskat antal bollar eller cylindrar.
-
Stek i smör så att alla sidor får färg och färsen blir genomstekt.
Ingredienser (4 pers)
-
450 g lamm- eller nötfärs
-
1 medelstor gul lök, finhackad
-
3 st vitlöksklyftor, fint rivna
-
3 msk färsk persilja, finhackad
-
1 ägg
-
1 tsk paprikapulver (gärna rökt)
-
1 tsk spiskummin
-
1 dl mjölk
-
Salt och chilipeppar efter smak
-
Smör till stekning
Vin som passar till köfte:
Zinfandel
Malbec
Rioja
Shiraz/Syrah