Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Key Lime Pie

Med sin intensiva och uppfriskande kombination av smaker är en key lime pie en efterrätt som brukar bli en klar favorit.

Key lime pie är en ikonisk amerikansk dessert

Key lime pie är en amerikansk dessert som är djupt rotad i Floridas kulinariska historia. Det gäller särskilt i Florida Keys där den traditionella ingrediensen, key lime, växer naturligt. Där började pajer av den här typen att göras på 1800-talet. Om du vill göra pajen men inte har tillgång till key lime går det lika bra med en annan typ av lime, men smaken kan komma att påverkas lite.

Balansen mellan smakerna är nyckeln till en lyckad key lime pie

Key lime pie är känd för sin krämiga fyllning, som görs på en blandning av limejuice, äggulor och kondenserad mjölk. Det ger en distinkt syrlig och samtidigt söt smak. Att man använder kondenserad mjölk hänger från början ihop med att färska mejerivaror, som behövde kylas, kunde vara dyra och svåra att få tag på. Den unika smakprofilen har gjort key lime pie till en efterrätt som älskas i stora delar av världen.

En perfekt key lime pie ska ha en balans mellan sötma och syrlighet och ge en fin kontrast mellan pajens mjuka inre och den krispiga skorpan. Vispad grädde och vaniljglass är utmärkta komplement till key lime pie. Det går bra att frysa in pajen.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 °C.

  2. Smält smöret.

  3. Kör digestivekexen i en matberedare eller mixer.

  4. Blanda kexsmulorna med smöret.

  5. Fördela blandningen i en ugnsform med löstagbar botten.

  6. Förgrädda i 10 minuter i mitten av ugnen och sänk sedan temperaturen till 150 °C.

  7. Vispa ihop kondenserad mjölk med äggulorna och rivet limeskal. Lägg lite av skalet åt sidan för dekoration.

  8. Häll smeten över digestivebotten och grädda i 10 minuter.

  9. Ta ut pajen och ställ in den i kylen när den inte längre är brännhet. Låt stå kallt i minst 2 timmar.

  10. Dekorera med limeskal innan serveringen.

Ingredienser

  • 200 g digestivekex (prova gärna att byta ut en del av kexen mot hårda pepparkakor)

  • 150 g smör

  • 1 dl färskpressad limejuice

  • Skal från tre lime, fint rivet

  • 400 g söt kondenserad mjölk

  • 5 äggulor

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept