Iskaffe är en uppfriskande kall kaffedrink. Drycken görs genom att kombinera starkt kaffe med is och ofta även mjölk eller andra smaksättningar. Det är en perfekt törstsläckare under varma dagar när man vill ha en svalkande koffeinkick.
Ekelt recept på iskaffe
Ursprunget till iskaffe är inte helt klart, men drycken tros ha uppstått i USA under tidigt 1900-tal när kaffebryggare och elektriska kylskåp började bli allmänt tillgängliga. Det finns flera olika sätt att göra iskaffe, och valet beror på vilken smak och konsistens du föredrar. Klassiskt iskaffe framställs genom att starkt kaffe som fått svalna hälls över is med mjölk och socker. Vill du ha extra stark kaffesmak kan du göra isbitarna av kaffe. Cold brew är en metod som bygger på att grovmalet kaffe får dra i kallt vatten i många timmar. Smaken blir mildare och inte lika bitter som när du gör vanligt kaffe. Iskaffe kan också göras med espresso istället för kaffe eller med snabbkaffe som vispas med en mjölkskummare för en krämig konsistens.
Variera ditt iskaffe
Oavsett hur du gör ditt iskaffe så kan det anpassas efter individuella preferenser med olika smaksättningar. Vaniljextrakt, kanel och kardemumma är några exempel. Iskaffe är också en populär ingrediens i många recept och används ofta som bas för andra drinkar. Kombinera iskaffe med riven choklad eller chokladsås och vispgrädde för att skapa en frappe. Du kan också testa att göra en affogato, som är en italiensk dessert där en kula glass läggs i en espresso.
Gör så här
-
Brygg en stark sats kaffe och låt det svalna helt.
-
Fyll fyra glas med isbitar.
-
Häll i det kalla kaffet i glasen.
-
Häll i mjölken efter smak.
-
Tillsätt valfri smaksättning.
-
Rör om ordentligt för att blanda alla ingredienser.
-
Servera.
Ingredienser (4 pers)
-
8 dl starkt bryggkaffe (låt svalna helt)
-
8 dl mjölk (valfri sort)
-
16 isbitar
-
Sötningsmedel efter smak (socker, honung, sirap eller sötningsmedel)
-
Valfri smaksättning (vaniljextrakt, chokladsås, karamellsirap, etc.)