Havskatten är en av världens populäraste matfiskar. Att baka den i ugn med örter, olivolja och citron är ett enkelt sätt att uppnå perfektion.
Ugnsbakad havskatt med citronsås
Havskatt är med sitt milda och nästan benfria vita kött en vanlig matfisk i många delar av världen, inte minst i USA och Sydostasien. Smaken är neutral men om du följer vårt recept på havskatt i ugn får du en saftig fisk som tagit karaktär av kryddningen. I Sverige är havskatt inte lika vanlig som i många andra länder, men den blir alltmer populär. Du kan hitta både odlad och vildfångad havskatt i frysdisken hos välsorterade fiskhandlare. Priset är ofta relativt bra och det gör att vårt recept på havskatt i ugn passar utmärkt för en god och näringsrik vardagsmiddag.
Lyckas med havskatt i ugn
Att baka havskatt i ugn är ett enkelt och bekvämt sätt att tillaga fisken. Den kräver minimal förberedelse och det finns inga svåra moment om du köper filéer. Ugnsbakad havskatt kan serveras med en mängd olika tillbehör, till exempel potatis, ris, rostade grönsaker eller en sallad. Den passar även utmärkt med en citronsås. Kryddningen i vårt recept på havskatt i ugn kan varieras och du kan även prova att ha lite ströbröd på toppen istället för citronskivor. Då får du en krispigare yta.
Gör så här
-
Sätt ugnen på 200 °C.
-
Lägg havskattsfiléerna i en smord ugnsform.
-
Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar.
-
Toppa med citronskivor, dill och persilja.
-
Baka i ugnen i cirka 15–20 minuter, eller tills fisken är genomstekt.
-
Medan fisken är i ugnen blandar du vispgrädde, crème fraiche, citronsaft, citronskal, salt och peppar i en liten kastrull. Värm såsen på medelvärme under omrörning tills den tjocknar något, i cirka 2–3 minuter.
-
Servera genast med dina favorittillbehör.
Ingredienser (4 pers)
-
4 havskattsfiléer (cirka 400 g)
-
2 msk olivolja
-
1 tsk salt
-
1/2 tsk svartpeppar
-
1 citron, skivad
-
1 dl hackad dill
-
1 dl hackad persilja
-
Citronsås
-
1 dl vispgrädde
-
1 dl crème fraiche
-
1 msk citronsaft
-
1 tsk finrivet citronskal
-
1/2 tsk salt
-
1/4 tsk svartpeppar
-
1 msk hackad persilja (till garnering)
Vin som passar till havskatt i ugn
Chablis
Torrt vitt vin