Glasnudelsallad är inte bara en kulinarisk upplevelse utan också en väldigt snygg rätt.
Glasnudelsallad äts i hela Asien
Glasnudelsallad, med sina transparenta och krispiga nudlar, är en populär rätt i många asiatiska kök. Nudlarna tillverkas ofta av mungbönsstärkelse och har en distinkt textur och smak. Det gör dem till en mångsidig ingrediens i olika rätter. Inte minst i Vietnam, Thailand, Korea och Kina är glasnudelsallad en vanlig rätt. Ursprunget till glasnudelsallad kan spåras tillbaka till Kina, där mungbönsstärkelse har använts för att tillverka nudlar i tusentals år. Nudlarna spred sig sedan till andra delar av Asien genom handel och kulturellt utbyte. Det har länge varit ett populärt användningsområde att ha dem i sallad.
Komplettera vår glasnudelsallad med valfritt protein
I vårt recept på glasnudelsallad spelar lime, chili och fisksås en viktig roll. Det är en lätt och fräsch rätt med intensiva smaker. Du kan komplettera salladen med valfritt protein, till exempel kyckling, tofu, fisk eller räkor, eller äta den som den är.
Glasnudelsallad kan ätas både kall och varm, som huvudrätt såväl som förrätt, tillbehör eller en av flera mindre rätter. I många asiatiska kulturer har glasnudelsallad en viktig plats både som vardagsmat och som en del av festmåltider. Glasnudelsallad serveras ofta vid speciella tillfällen och högtider i Asien, där rätten anses bringa lycka och välstånd.
Gör så här
-
Tillaga glasnudlarna enligt anvisningarna och skölj dem i kallt vatten. Låt dem rinna av.
-
Blanda grönsakerna med nudlarna.
-
Gör dressing av olja, sesamolja, fisksås, risvinäger, limejuice och rörsocker.
-
Häll dressingen över nudlarna och grönsakerna. Tillsätt färsk koriander och garnera med sesamfrön.
Ingredienser (4 pers)
-
100 g glasnudlar
-
1 msk rostade sesamfrön
-
1 paprika, strimlad
-
1 gul lök, fint hackad eller strimlad
-
1 röd chili, urkärnad och strimlad
-
1 vitlöksklyfta, fint riven
-
1 msk neutral olja
-
1 tsk sesamolja
-
2 msk fisksås
-
2 msk risvinsvinäger
-
juice från 1 lime
-
2 tsk rörsocker
-
2 msk färsk koriander, hackad
Vin som passar till
glasnudelsallad