Med ett bra gelato-recept kan du göra en italiensk glass som skiljer sig från andra glassar genom att den ofta har en lägre fetthalt och lite mindre luft. Vad gelato har mer av än annan glass är smak! Ursprunget till gelato kan spåras tillbaka till 1500-talets Italien.
Så lyckas du med gelato
För att lyckas med ett gelato-recept hemma är det viktigt att använda färska och högkvalitativa ingredienser. Det finns recept på gelato som har blivit klassiska, cioccolato al latte (mjölkchoklad) och pistacchio (pistagenöt) är två exempel.
Vi har valt att dela ett grundrecept på gelato som du själv får fullända genom att tillsätta smaker du uppskattar. Puré på färska eller frysta frukter, till exempel jordgubbar, hallon eller blåbär är ett enkelt sätt att sätta smak på gelato. En liten mängd likör, kanske Amaretto eller Kahlúa, är ett annat bra alternativ. Rostade och fint hackade nötter finns också i många klassiska recept på gelato. Kanderad ingefära och andra kryddor kan ge en varm och kryddig gelato. Var inte rädd för att experimentera fram egna kombinationer.
Tänk på att smaken blir mindre intensiv när du blandar i smaksättningen med övriga ingredienser. Du kan dessutom inte ha en för stor mängd i glassmeten utan att påverka konsistensen. Om du gör gelato med puré är 100–200 ml lagom i vårt grundrecept.
Gelato utan glassmaskin
Vårt gelato-recept är anpassat för dig som inte har en glassmaskin. Att göra gelato för hand är enklare än många tror och resultatet kan bli fantastiskt. Men du behöver ha lite tålamod. Du kan välja hur krämig du vill att din gelato ska vara utifrån hur mycket du rör om i den under tiden den fryser. Rör du mycket bryts kristallerna i mindre bitar och du får en smidigare smet.
Gör så här
-
Värm mjölken och grädden i en kastrull på medelvärme tills den nästan kokar. Ta bort från värmen och låt svalna något.
-
Vispa ihop socker och äggulor i en skål tills smeten blir blek och luftig.
-
Häll gradvis den varma mjölkblandningen i äggblandningen under konstant vispning.
-
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och koka på svag värme under omrörning tills den tjocknar.
-
Ta bort från värmen och låt svalna. Tillsätt smaksättningen och blanda väl.
-
Täck sedan med plastfolie och kyl i minst 4 timmar.
-
Häll gelatoblandningen i en frysfast behållare och frys i cirka 2 timmar. Rör om blandningen en gång i halvtimmen, tills den har tjocknat och fått en krämig konsistens.
Ingredienser (4 pers)
-
500 ml mjölk
-
500 ml vispgrädde
-
100 g strösocker
-
6 äggulor
-
Valfri smaksättning