Frappe är en populär grekisk kaffedryck. Den är känd för sin sötma och kalla, fluffiga konsistens, och serveras på kaféer över hela världen.
Unna dig en svalkande energi boost
Ursprungligen skapades frappen i Thessaloniki på 1950-talet. Den består av is, snabbkaffe, mjölk och socker eller sirap, vilket ger en uppfriskande dryck som är perfekt för varma dagar. Den iskalla drycken, laddad med socker och koffein, brukar kunna ge en omedelbar effekt. Till skillnad från vanligt iskaffe, där kaffet och mjölken blandas separat, mixas dessa ingredienser tillsammans i en frappe för att skapa den unika fluffiga texturen. En frappe blir skummig genom en process som involverar snabb vispning eller skakning av kaffet med socker och lite vatten, vilket introducerar luft i blandningen och skapar ett tjockt skum.
I originalreceptet används socker, men vi föredrar att göra frappe med sirap då det bidrar till att ge drycken lite tjockare konsistens. Du kan också prova att använda flytande honung eller mörk sirap för en lite annorlunda smakprofil, och lägga till smaksättning som vanilj eller karamell. Vi använder vanligt bryggkaffe, som ger en fyllig smak. Det är också vanligt att göra frappe med snabbkaffe, som kan blandas med kallt vatten direkt. Hur mycket sirap du vill ha i din frappe är en smaksak, vissa vill ha mindre och andra mer sötning än vad vi har i vårt recept.
Frappe kan serveras som den är som stärkande och kylande förfriskning. Du kan också toppa med vispad grädde eller glass. Då får du en frappuccino. Det är en lämplig avrundning på en god middag. Vill man addera någon alkohol till sin frappe kan en kaffelikör, whiskey eller cognac passa bra.
Gör så här
-
Häll kaffet, mjölken och två till tre nävar isbitar i en blender. Du kan behöva göra frappe i omgångar, beroende på hur stor blendern är.
-
Tillsätt sirap, lite i taget, och smaka av. Du kan alltid tillsätta mer senare om du vill ha det sötare.
-
Mixa tills blandningen blir skummig och isen är krossad till slush.
-
Häll upp i glas och tillsätt en kula glass eller lite vispad grädde, om du vill.