Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Flan

Flan är en tidlös dessert som uppskattas världen över för sin krämiga konsistens och söta karamellsmak. 

Vanilj och karamell ger flan dess karaktär

Flan är som en lyxig pudding med en karamelliserad yta, vilket ger en härlig kontrast. Det som gör flan unik är den karamelliserade botten som skapas genom att smälta socker. När sockret smälts och karamelliseras får det en djupt gyllene färg och en härligt nötig smak. Över den karamelliserade botten hälls en vaniljdoftande kräm gjord på mjölk, ägg och socker. Krämen ger flan dess mjuka och silkeslena konsistens. Flan och crème brûlée delar vissa likheter. Båda är krämiga desserter med en karamelliserad yta, men flan får en fastare konsistens och tillagas på ett annat sätt.

Ordet flan har sitt ursprung i det latinska ordet “flado”, som betyder “platt kaka”. Det syftar förmodligen till en äldre variant av rätten som idag är mer lik en pudding än en kaka.

Olika varianter på flan

Flan har ett ursprung som är något oklart, men den har troligen utvecklats oberoende i olika kulturer. Liknande desserter har funnits länge i både Europa och Asien. Idag finns det ett flertal varianter av flan, där olika smaker och ingredienser används för att skapa unika och spännande smakupplevelser. Populära smaker inkluderar citrus, choklad, kaffe och kardemumma men vanilj är det mest traditionella.

Flan är en mångsidig dessert som passar utmärkt både som avslutning på en middag eller som ett uppfriskande sött mellanmål. Flan kan ätas som den är, utan några tillbehör. Med det sagt så är det trevligt att servera flan med några färska bär och en klick grädde.

Gör så här

  1. Förvärm ugnen till 175 °C.

  2. Tillsätt socker och vatten i en medelstor kastrull. Koka på medel-låg värme tills sockret har lösts upp i vattnet.

  3. Vrid sedan upp värmen till hög och låt koka i cirka 5 minuter tills sockersmeten börjar bli brun, sänk värmen och låt det puttra under omrörning tills sockret är gyllenbrunt. 

  4. Häll omedelbart karamellen i en bakform och vrid runt den tills du fått ett jämnt lager i botten av formen.

  5. Låt karamellen stelna.

  6. Blanda ägg och de extra äggulorna, salt, sötad kondenserad mjölk, kondenserad mjölk och vanilj i en blender. Mixa tills smeten är slät.

  7. Häll smeten över karamellen. Täck formen med folie och grädda i ugnen i cirka 40 minuter.

  8. Låt svalna och ställ sedan i kylen i minst 2 timmar.

  9. Skär med en kniv längs formens kant så att den lossnar och vänd upp på en stor serveringstallrik.

Ingredienser (4 pers)

  • 2,3 dl strösocker

  • 0,5 dl vatten

  • En nypa salt

  • För flanbasen:
    4 stora ägg

  • 2 stora äggulor

  • 0,5 tsk salt

  • 1 burk sötad kondenserad mjölk

  • 1 burk kondenserad mjölk

  • En halv vaniljstång

Vin som passar till flan:

Dessertvin

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept