Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Fatayer

Fatayer är en perfekt kombination av krispigt skal och krämig fyllning som idag äts över hela världen.

Mångsidig och lättlagad favorit

Fatayer är en libanesisk pizza som är mycket populär i hela Mellanöstern. Man tror att rätten har sitt ursprung i det forntida Persien och att fatayer sedan spridits över ett stort område. Fatayer serveras ofta som förrätt eller snacks, men kan också vara en del av en större måltid. Fatayer anses vara en rustik och smakrik maträtt som är perfekt att dela med vänner och familj. Den kan ätas med händerna. Fatayer serveras ofta under ramadan, den muslimska fastemånaden där man bara äter efter solnedgången.

Det finns många olika variationer av fatayer. Fyllningen kan varieras beroende på personliga preferenser, och degen kan göras med vetemjöl eller fullkornsmjöl. Vår fyllning är inspirerad av smaker och råvaror som används traditionellt i Mellanöstern. Då är det här en rätt som blir klar på några minuter, och idag är det mycket vanligt att göra så.

Gör så här

  1. Blanda mjöl, salt och torrjäst i en skål. Tillsätt varmt vatten och olivolja och blanda till en deg. Knåda degen i cirka 10 minuter tills den blir smidig och elastisk. Lägg degen i en oljad skål, täck med en handduk och låt jäsa i cirka 1 timme, eller tills den har dubblats i storlek.

  2. Medan degen jäser, fräs lök och vitlök i olivolja tills de mjuknar. Tillsätt spenat och fräs tills den har mjuknat. Rör ner fetaost, persilja, salt och peppar. Låt svalna något.

  3. Dela degen i 12 lika stora delar. Kavla ut varje del till en rund pizza. Lägg en klick fyllning i mitten av varje pizza och vik ihop degen till en triangel. Tryck ihop kanterna ordentligt för att försegla.

  4. Placera bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med olivolja och strö över sesamfrön. Grädda i en förvärmd ugn på 200 °C i cirka 20 minuter, eller tills de är gyllenbruna.

  5. Servera fatayer med yoghurt eller hummus som dipp.

Ingredienser (4 pers)

  • Deg

  • 500 g vetemjöl

  • 250 ml varmt vatten

  • 1 msk olivolja

  • 1 tsk salt

  • 1 tsk torrjäst

  • Fyllning

  • 200 g spenat, hackad

  • 100 g fetaost, smulad

  • 1 lök, hackad

  • 1 vitlöksklyfta, hackad

  • 1/2 dl finhackad persilja

  • 1/4 dl olivolja

  • Salt och peppar efter smak

  • Sesamfrön

  • Olivolja

Vin som passar till fatayer

Sauvignon blanc

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept