Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Fajitas

Om du vill bjuda på en social rätt med färgglada ingredienser och intensiva smaker är fajita ett utmärkt val. Här bidrar vi med ett traditionellt recept på denna älskade tex-mex-klassiker.

Fajitas gjordes från början på enkelt nötkött

Fajita är en rätt som har sina rötter i det mexikanska köket, men som har anpassats och omformats i många kulturer. Det gäller särskilt i sydvästra USA där rätten var vardagsmat bland cowboys. Ursprungligen betecknade termen “fajita” en grillad bit kött serverad i en tortilla. 

Namnet kommer från det spanska ordet “faja”, som betyder bälte eller band, och refererar till formen på de enkla, strimlade, styckningsdetaljer av nöt som traditionellt används i fajita. Eftersom köttet ofta var segt marinerades det i en syrlig marinad för att bli mörare. Idag görs fajita på många typer av kött, inklusive kyckling och skaldjur. Det är även vanligt med vegetariska varianter.

Välj ingredienser som du gillar i din fajita

Fajitas kan serveras med till exempel grillade grönsaker, guacamole, riven ost, salsa, majs, rå lök, bönor och andra tillbehör som varje person sedan kan kombinera som den vill. En fajita äts som en wrap – tortillan viks runt fyllningen och kan hållas i handen. Det är ett avslappnat och uppskattat sätt att servera en måltid.

Gör så här

  1. Blanda apelsinjuice, vinäger, vitlök och kryddor i en stor skål. Lägg i köttet och vänd runt så att det täcks av marinaden. Låt stå medan du förbereder resten.

  2. Hetta upp 1 msk olja i en stekpanna. Fräs lök och paprika tills de är mjuka men fortfarande ger lite tuggmotstånd. Ta upp grönsakerna och ställ åt sidan.

  3. Häll bort marinaden från köttet. Hetta upp den återstående oljan i samma stekpanna. Stek köttet tills det är genomstekt eller har nått önskad stekgrad (2–4 minuter).

  4. Lägg tillbaka löken och paprikan i stekpannan och låt dem bli varma.

  5. Värm varje tortilla snabbt i en torr, het panna.

  6. Fördela kött och grönsaker jämnt över tortillabröd. Toppa med riven ost, om så önskas.

  7. Servera med flera valfria tillbehör.

Ingredienser (4 pers)

  • 60 ml apelsinjuice

  • 60 ml vit vinäger

  • 4 vitlöksklyftor, finhackade

  • 1 tsk kryddsalt

  • 1 tsk torkad oregano

  • 1 tsk malen spiskummin

  • 1/4 tsk cayennepeppar

  • 450 g biff (ryggbiff), skuren i strimlor (cirka 0,5 cm tjocka)

  • 1 gul lök, tunt skivad

  • 1 grön paprika, tunt skivad

  • 1 röd paprika, tunt skivad

  • 2 msk rapsolja

  • 6 tortillas (cirka 25 cm i diameter)

Vin som passar till fajitas:

Zinfandel

Malbec

Sauvignon blanc

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept