Kyckling-enchiladas med olika tillbehör
Enchiladas är en traditionell mexikansk rätt som har sina rötter i aztekernas matkultur, där man rullade tortillas runt olika fyllningar. Rätten har utvecklats genom århundradena. Idag är det en populär måltid som kan avnjutas vid olika tillfällen, ofta som en festlig middag eller som comfort food i soffan en vanlig vardag. Enchiladas med kyckling serveras vanligtvis med en rad tillbehör som kompletterar och balanserar rättens smaker, såsom ris, bönor, guacamole och en fräsch sallad. Det passar också att kombinera dem med till exempel tacos för en mexikansk buffé.
Lyckas med enchiladas med kyckling
Enchiladas med kyckling kan varieras med grönsaker eller ost utifrån vad du tycker om och har hemma. Det är viktigt att inte överfylla tortillabröden så att de kan rullas ihop ordentligt utan att spricka. Du kan också prova att steka bröden snabbt i olja, för en rätt med en lite annorlunda karaktär. I vårt recept har vi bland annat kyckling, majs och koriander, men de flesta av ingredienserna kan bytas ut mot något annat.
Gör så här
-
Sätt ugnen på 200 °C.
-
Värm 1 msk av oljan i en stor stekpanna, fräs lök, paprika, chili och koriander med hälften av vitlöken i 10 minuter.
-
Rör i kumminfrön, och fräs i ytterligare 1 minut.
-
Stek kycklingen i resten av oljan tills den fått färg, blanda sedan med grönsakerna.
-
Rör ner bönorna, majsen och hälften av de passerade tomaterna i grönsaks- och kycklingblandningen. Salta och peppra efter smak.
-
Blanda resten av de passerade tomaterna med resten av vitlöken, de återstående kryddorna och sockret, och ställ åt sidan.
-
Lägg ut tortillabröden på en skärbräda och fördela kycklingblandningen mellan dem, vik över ändarna och rulla ihop för att försegla. Lägg dem i en ugnsform och fördela tomatsåsen över dem. Klicka över gräddfilen och strö över riven ost.
-
Grädda i 30 minuter.
Ingredienser (4 pers)
-
1,5 msk olivolja
-
1 röd paprika
-
1 röd lök, skivad
-
1 röd paprika, skivad
-
1 stor röd chili, urkärnad och hackad
-
1 msk färsk koriander, hackad
-
2 vitlöksklyftor, krossade
-
1 msk kumminfrön
-
1 tsk socker
-
Salt och peppar efter smak
-
3 kycklingbröst utan skinn, skurna i små bitar
-
200 gr bönor i tomatsås
-
100 gr burkmajs, avrunnen
-
350 ml passerade tomater
-
1 tsk strösocker
-
4 stora tortillabröd
-
150 ml gräddfil
-
100 g cheddarost, riven
Vin om passar till enchiladas med kyckling:
Zinfandel
Tempranillo
Sauvignon Blanc
Rosévin