Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Enchiladas

Enchiladas, en rätt som har sina rötter i Mexikos rika kulinariska traditioner, är en fest för smaklökarna och samtidigt lätt att laga hemma om du har bra råvaror. 

Olika typer av enchiladas

Recept på enchiladas hör till det mexikanska kökets grundpelare. Ett enchiladas-recept kan byggas kring en rad olika fyllningar. Det är vanligt med köttfärs, kyckling eller bönor, men du kan också använda dig av vegetariska alternativ som svamp, tofu eller linser. Fyllningen kryddas ofta med chili, spiskummin, oregano och vitlök för att ge en smakrik och autentisk mexikansk karaktär. 

Så lyckas du med enchiladas

Förutom fyllningen är det viktigt att använda tortillabröd av god kvalitet. De ska vara mjuka och smidiga för att kunna rullas ihop utan att spricka. Man kan antingen använda majs- eller vetetortillas, beroende på personliga preferenser. För en autentisk rätt är det dock majstortillas som gäller. För att binda samman enchiladas och säkerställa att de inte torkar under tillagningen används en sås. Den vanligaste såsen är gjord på tomater, chili och kryddor. Man kan också använda sig av en grön enchiladasås, gjord på tomatillos, chili och koriander.

Vårt enchiladas-recept är traditionellt och bygger på nötfärs. Det har en ganska lång lista med ingredienser, men låt dig inte avskräckas av det. Detta är nämligen en rätt som du kan laga snabbt och enkelt!

Gör så här

  1. Bryn nötfärs i en stekpanna med lite olja. Tillsätt lök, vitlök, chilipulver, spiskummin, oregano, salt och peppar. Fräs tills löken är mjuk. 

  2. Värm olivolja i en kastrull. Rör ner mjöl och vispa tills det är slätt. Tillsätt krossade tomater, buljong, chilipulver, spiskummin, oregano, salt och peppar. Rör om kontinuerligt tills såsen tjocknar.

  3. Värm tortillas i en torr stekpanna eller i en mikrovågsugn i några sekunder tills de blir mjuka.

  4. Bred ut ett tunt lager av sås i botten av en ugnsform. 

  5. Fyll alla enchiladas med färs, rulla ihop dem och placera dem i ugnsformen.

  6. Häll över resten av såsen och toppa med riven ost.

  7. Grädda i ugnen på 200 °C i cirka 20 minuter, eller tills osten har smält och såsen bubblar.

  8. Servera dem varma, och komplettera vårt enchiladas-recept med tillbehör som guacamole, gräddfil, salsa och hackad lök. Du kan också servera ris eller bönor till.

Ingredienser (4 pers)

  • 500 g nötfärs

  • 1 gul lök, hackad

  • 2 vitlöksklyftor, hackade

  • 1 tsk chilipulver

  • 1 tsk spiskummin

  • 1 tsk oregano

  • 1 tsk salt

  • 1/2 tsk svartpeppar

  • 12 majs- eller vetetortillas

  • 2 dl riven ost

  • Såsen
    2 msk olivolja

  • 2 msk mjöl

  • 2 dl buljong

  • 2 burkar krossade tomater

  • 1 tsk chilipulver

  • 1 tsk spiskummin

  • 1/2 tsk oregano

  • 1/4 tsk salt

  • 1/4 tsk svartpeppar

Vin som passar till enchiladas:

Zinfandel

Malbec

Grenache

Tempranillo

Gewürztraminer

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept

Jag hjälper dig med vintips!