Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Dhal

Dhal är indisk husmanskost när den är som bäst. Prova vårt recept om du känner för att göra en mättande linsgryta som har det lilla extra!

En mångsidig indisk linsgryta

Dhal har ett ursprung som kan spåras tillbaka till Induskulturen, där linser var en stapelvara. Varje region i Indien har sin egen unika version av dhal, som är ett samlingsnamn för rätter baserade på ärtor, bönor eller linser. Vårt dhal-recept är inspirerat av tadka dhal. Det är en rätt med en djup och distinkt smak som uppnås genom att kryddorna får fräsa i het olja innan de blandas med övriga ingredienser. Dal makhani, från Delhi, är en annan känd variant som görs med grädde och smör, för en krämig konsistens. Röda linser, mungbönor och svarta linser passar mycket bra till dhal eftersom de blir mjuka och faller sönder, vilket är något man vill uppnå i det här fallet! Gröna och bruna linser passar mindre bra då de behåller formen längre vid kokning. De passar bättre till andra rätter.

Lyckas med dhal 

Dhal kan vara enkel vardagsmat, men genom att använda mer sofistierkade tillagningstekniker och ingredienser kan dhal vara gastronomi på mycket hög nivå. I det medeltida Indien var en variant av dhal en rätt för kungar, bokstavligt talat. För att lyckas med att göra en perfekt dhal hemma är det viktigt att välja rätt typ av linser och krydda dem väl. En bra dhal bör ha en balanserad smak som kombinerar de jordiga nyanserna från linserna med de rika smakerna från kryddorna. 

Servera dhal med indiskt bröd som roti, chapati eller naan. Ris, yoghurtsås och pickles passar också bra till. Dhal kan vara en huvudrätt eller en av flera mindre rätter som delas av alla vid bordet.

Gör så här

  1. Skölj de röda linserna och blötlägg dem i 30–60 minuter.

  2. Häll linser, gurkmeja och vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 30 minuter tills linserna är mjuka.

  3. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs spiskumminen tills den fått färg.

  4. Rör ner lök, vitlök, ingefära och chili. Tillaga under omrörning tills löken är mjuk. 

  5. Tillsätt de krossade tomaterna och låt det puttra i 3–4 minuter.

  6. Smaksätt med chilipulver och garam masala.

  7. Blanda ner röran i linserna. Smaka av med salt och chilipulver.

  8. För att göra tadka värmer du upp oljan i en stekpanna. Tillsätt spiskummin, chili och garam masala och rör om tills kumminen fått färg och börjat dofta.

  9. Häll oljan över linserna precis innan servering.

Ingredienser (4 pers)

  • 3 dl röda linser

  • 10 dl vatten

  • 1 tsk gurkmeja

  • 1 msk neutral olja

  • 1 tsk hel spiskummin

  • 1 gul lök, finhackad

  • 2 vitlöksklyftor, rivna

  • 1 tsk riven färsk ingefära

  • 1 hel chili, urkärnad och finhackad

  • 2 dl krossade tomater

  • 1 tsk garam masala

  • Salt och chilipulver efter smak

  • Tadka:
    1 msk neutral olja

  • 1 tsk hel spiskummin

  • 1 tsk garam masala

  • 2 hela torkade chilifrukter

Vin so passar till dhal:

Riesling

Gewürztraminer

Pinot gris

Zinfandel

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept