Crêpes är som pannkakor, fast tunnare
Crêpes är en typ av tunna pannkakor som har sitt ursprung i Frankrike. De är särskilt förknippade med regionen Bretagne. Crêpes har en lång historia och har utvecklats över tid till att bli en populär maträtt världen över. De fortsätter dock att vara en symbol för det franska köket.
Crêpes på vetemjöl är en perfekt som dessert
Cêpes är kända för sin mångsidighet och kan serveras både som en söt eller en salt rätt. Söta crêpes görs vanligtvis med vetemjöl och kan fyllas med allt från sylt, socker, glass och nutella till färsk frukt och vispad grädde. Den salta varianten av crêpes kallas för galettes och görs ofta med bovetemjöl. De kan innehålla fyllningar som ost, skinka, ägg och olika sorters grönsaker. Crêpes kan även flamberas, som i den berömda rätten crêpes Suzette, eller gratineras. Gör du crêpes enligt vårt recept föreslår vi att du serverar dem som efterrätt eller som ett sött mellanmål.
Skillnaden mellan crêpes och vanliga svenska pannkakor är att crêpes gärna ska vara så tunna som möjligt. Smeten ska därför inte vara lika tjock och fluffig.
Gör så här
-
Sikta ner mjölet i en bunke tillsammans med en nypa salt. Gör en grop i mitten.
-
Blanda mjölk och vatten i en separat bunke.
-
Knäck äggen i gropen i mjölblandningen och börja vispa försiktigt. Tillsätt mjölkblandningen i en jämn stråle under konstant vispning. Rör successivt in mjölet i vätskan.
-
Vispa smeten tills den är slät. Låt smeten vila i 30 minuter. Vispa sedan in det smälta smöret i smeten.
-
Värm en stekpanna på medelvärme. Smörj den lätt med smält smör. Om pannan inte är tillräckligt varm kan dina crêpes bli sega, snarare än frasiga.
-
Använd en slev för att hälla cirka 2 msk smet i stekpannan. Snurra stekpannan för att fördela smeten jämnt över botten.
-
Grädda varje crêpe i cirka 45 sekunder på ena sidan tills den är gyllene. Vänd sedan försiktigt på pannkakan med stekspade och grädda den andra sidan i cirka 30 sekunder tills den får små bruna prickar.
-
Ta ut ur stekpannan och lägg på fyllningen, vik dina crêpes så att fyllningen omsluts.
Vin som passar till crepes:
Moscato