Chow mein är en mycket populär maträtt från det kantonesiska köket. Den är känd för sin smakrika kombination av nudlar som steks och serveras med olika tillbehör.
Chow mein kan göras med många olika ingredienser
Chow mein görs genom att nudlarna kokas tills de nästan är färdiga. Därefter steks de tillsammans med kött, eller tofu för en vegetarisk variant, samt grönsaker och kryddor. Smaken kommer ofta från en kombination av kinesisk soja, ostronsås och sesamolja, som är karaktäristisk för det världsberömda kantonesiska köket.
Chow mein kan enkelt anpassas utifrån dina smakpreferenser och tillgången på ingredienser. Att rätten är så mångsidig är en av förklaringarna till dess stora popularitet runt om i världen. Genom valet av ingredienser kan du göra chow mein för en enkel vardagsmiddag eller ett festligare sammanhang.
Gör så här
-
Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet. Skölj i kallt vatten och låt rinna av.
-
Hetta upp olja i en wok- eller stor stekpanna. Stek kycklingen tills den är genomstekt. Ta upp och lägg åt sidan.
-
I samma panna steker du sedan grönsakerna tills de är mjuka. Tillsätt böngroddar och vattenkastanj och stek ytterligare några minuter.
-
I en liten skål blandar du soja, ostronsås, sesamolja och riven ingefära.
-
Häll tillbaka kycklingen i pannan med grönsakerna. Häll över såsen och rör om ordentligt. Tillsätt de kokta nudlarna och blanda väl.
-
Smaka av med salt och peppar och eventuellt chilipulver om du vill ha en starkare smak.
Ingredienser (4 pers)
-
300 g äggnudlar
-
400 g kycklingfilé, i strimlor
-
2 morötter, strimlade
-
1 rödlök, tunnt skivad
-
2 vitlöksklyftor, finhackade
-
1 röd paprika, strimlad
-
1 dl böngroddar
-
4 vattenkastanjer, skivade
-
2 msk soja
-
1 msk ostronsås
-
1 msk sesamolja
-
1 tsk riven ingefära
-
Salt och peppar efter smak
-
Olja till stekning
Vin som passar till chow mein
Riesling
Mousserande vin
Vad ska man ha för nudlar i chow mein?
Vad du använder för typ av nudlar får stor betydelse men det finns inget entydigt svar på frågan vilka du ska ha. Med tunna äggnudlar går det fort att göra chow mein, men du kan också använda tjockare woknudlar eller riktigt tunna risnudlar, beroende på vad du föredrar och har hemma. Chow mein är en mättande och komplett rätt i sig men om du vill servera något mer på tallriken så passar det med picklade grönsaker. Misosoppa är ett annat klassiskt komplement till chow mein. Rätten kan också serveras som dim sun, alltså en kombination av flera mindre rätter.