Comfort food för en mysig middag hemma
Chicken parm, eller chicken parmigiana, är en amerikansk-italiensk maträtt som har blivit mycket populär i USA och som nu sprider sig snabbt även i Europa. Chicken parm ger en härlig kombination av smaker och texturer. Använd rikligt med ost, gärna både mozzarella och parmesan, för den rätta känslan. I vårt recept på chicken parm använder vi, för enkelhetens skull, krossade tomater. Om du vill förmedla extra mycket kärlek genom rätten kan du göra din egen tomatsås från grunden med färska tomater.
Så kom chicken parm till
Det finns flera olika berättelser om hur chicken parm kom till. En teori är att den härstammar från den italienska rätten melanzane alla parmigiana, som görs med aubergine. Italienska immigranter tog med sig receptet till USA under början av 1900-talet, där den anpassades och kycklingen tog över huvudrollen. Chicken parm kan serveras på många olika sätt. Det är vanligt att äta den tillsammans med pasta, men du kan också använda kycklingen som fyllning i en sandwich eller kombinera med andra rätter i en buffé.
Gör så här
- Ta ut kycklingen ur kylen så att den är rumstempererad när du påbörjar tillagningen.
- Fräs lök och vitlök i olivolja i en kastrull på medelvärme tills de är mjuka och glansiga.
- Häll i de krossade tomaterna, oregano, salt och peppar.
- Låt såsen sjuda på svag värme i 15–20 minuter, eller tills den har tjocknat något.
- Krydda med salt, peppar, socker och balsamvinäger.
- Banka ut kycklingbröstfiléerna till cirka 1 cm tjocklek medan såsen puttrar. Krydda med salt och peppar.
- Vänd kycklingen i mjöl, sedan i vispat ägg och slutligen i ströbröd blandat med parmesanost.
- Hetta upp olivolja i en stekpanna på medelvärme. Stek kycklingen i cirka 2–3 minuter per sida, tills den är gyllenbrun och genomstekt.
- Lägg kycklingen i en ugnsform. Täck varje kycklingfilé med tomatsås och mozzarellaost.
- Sätt in formen i ugnen på 200 °C i cirka 15 minuter, eller tills osten har smält och fått fin färg.
- Garnera med färsk basilika och servera genast.
Ingredienser (4 pers)
- 4 kycklingbröstfiléer
- Salt och peppar
- 1 dl mjöl
- 2 ägg, vispade
- 2 dl ströbröd
- 1 dl riven parmesanost
- Olivolja till stekning
- 200 g mozzarellaost, skivad
- Färsk basilika till garnering
-
Tomatsås
- 1 gul lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 msk olivolja
- 400 g krossade tomater
- 2 tsk torkad oregano
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk svartpeppar
- 1 tsk socker
- Balsamvinäger efter smak
Vin som passar till chicken parm
Pinot noir
Merlot