Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Chèvre Chaud

Chèvre chaud är en fransk rätt som består av chèvreost som serveras varm, ofta genom att man gratinerar osten och lägger den på bröd. 

Chèvre chaud har en rik smak som charmar många

Rättens ursprung kan spåras till Frankrikes landsbygd, där getostproducenterna använde dagens överflöd genom att grilla osten på öppen eld. Rätten har utvecklats från att vara enkel husmanskost på den franska landsbygden till att bli en stor favorit inom internationell gastronomi. 

Chèvre chaud är enkel att tillaga och erbjuder en rik smakupplevelse tack vare den distinkta smaken från chèvreosten. Den beskrivs ofta som syrlig och lite jordig, och konsistensen kan variera från mjuk och krämig till fast och smulig, beroende på hur osten är tillverkad och lagrad. När osten smälter karamelliseras laktosen, vilket ger en lätt sötma.

Valet av chèvreost påverkar din chèvre chaud

Chèvre chaud är franska och betyder varm get. Osten kan värmas på flera olika sätt och det vanligaste är att man gratinerar den i ugnen. För en extra krispig yta kan du panera osten i panko eller mandelmjöl och fritera den. Vissa recept inkluderar tillägg som honung, nötter, såser eller örter för att förhöja smaken. Andra kan innefatta bacon för en extra dimension av textur och smak. Dessutom är själva valet av chèvreost viktigt för slutresultatet. En traditionell sort som Crottin de Chavignol, som är en opastöriserad getost från Loiredalen, är mycket uppskattad för sin rika och komplexa smakprofil. 

Chèvre chaud är en populär förrätt som vanligtvis äts med en grönsallad. Det passar dock även att servera rätten som mellanmål eller, om den är lite sötare, som avslutning på en fin måltid. Denna mångsidighet är en av anledningarna till att chèvre chaud är så populär världen över idag.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 °C.

  2. Lägg brödskivorna på en ugnsplåt.

  3. Smula över eller bred getosten jämnt över brödskivorna.

  4. Ringla över honungen.

  5. Strö över de grovhackade valnötterna.

  6. Sätt in plåten i ugnen i cirka 5–7 minuter, eller tills osten är gyllenbrun och bubblig.

  7. Under tiden du väntar kan du förbereda salladen genom att blanda rucola med en skvätt olivolja, salt och peppar.

  8. Ta ut plåten ur ugnen och lägg upp varje brödskiva med chèvre chaud på en tallrik.

  9. Toppa med en klick balsamicoglaze och servera tillsammans med salladen.

Ingredienser (4 pers)

  • 200 g getost

  • 4 skivor gott bröd

  • 2 msk flytande honung

  • 50 g valnötter, grovhackade

  • Salt och peppar efter smak

  • Rucolasallad

  • Balsamicoglaze

Vin som passar till chèvre chaud

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept