Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Chapati

Chapati är ett indiskt tunnbröd som är mycket populärt i stora delar av Asien, framförallt är det en viktig del av det indiska köket. 

Det är lätt att göra chapati – när du fått in tekniken

Chapati går mycket fort att göra då degen inte behöver jäsas och bakas i en torr stekpanna. Brödet blir mjukt och smidigt och får en mild, lätt sötaktig smak. Det krävs en viss snits för att lyckas med chapati, precis som när man gör pannkakor. Det gäller att kavla ut dem mycket tunt och tillaga dem så att de får bruna prickar, utan att brännas eller bli för hårda. Chapati har en mild och lätt sötaktig smak. Texturen är mjuk och smidig, och brödet har en något seg konsistens. 

Chapati kan användas istället för bestick

Det tunna brödet är väldigt mångsidigt. I stora delar av Indien, Bangladesh, Pakistan och Nepal serveras chapati till de flesta måltider. Där används det till att fånga upp mat som traditionellt äts med handen istället för med bestick. Olika regioner i Indien har sina egna varianter och sätt att tillaga brödet. Det kan till exempel göras tjockare eller mer fluffigt beroende på ingredienser och tillagningsmetod. Vårt recept är traditionellt och ger ett bröd som liknar den vanligaste varianten av chapati.

Gör så här

  1. Blanda mjöl och salt i en stor skål, rör ner vatten och olja. 

  2. Knåda tills du har en elastisk deg, tillsätt mer vatten om det behövs.

  3. Dela degen i 10 lika stora delar, eller färre om du vill ha större chapatis. Forma varje del till en boll och låt dem vila i tio minuter.

  4. Värm en stekpanna och tillsätt en liten mängd fett.

  5. Rulla ut degbollarna på en mjölad yta, de ska vara mycket tunna.

  6. När det börjar ryka om oljan i pannan lägger du i en chapati, vänd efter cirka 30 sekunder och stek i ytterligare 30 sekunder.

Ingredienser (10 chapatis)

  • 250 ml fullkornsmjöl

  • 250 ml vetemjöl

  • 1 tesked salt

  • Cirka 200 ml varmt vatten 

  • 2 msk vegetabilisk olja

Vin som passar till  chapati

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept