En smakrik och aromatisk klassiker
Champinjonsoppa är en älskad rätt i både svenska och internationella kök. Den är en krämig och smakrik soppa – perfekt för en kall dag. Champinjonsoppa har en lång historia och har serverats i olika former i århundraden. De tidigaste versionerna av champinjonsoppa tros ha lagats i Europa under 1700-talet. Soppan gjordes ofta med torkade svampar och var en enkel och billig måltid för de fattiga. Under 1800-talet blev champinjonsoppa mer populär bland de övre samhällsklasserna och har sedan dess funnits på menyerna på ett stort antal finare restauranger.
Idag finns det många varianter av champinjonsoppa. Vissa recept innehåller bara champinjoner, medan andra inkluderar andra grönsaker, till exempel lök, morötter och selleri. Soppan kan också tillagas med olika typer av buljong, till exempel kycklingbuljong, grönsaksbuljong eller svampbuljong. Även en skvätt vitt vin kan passa i champinjonsoppa.
Champinjonsoppa är en relativt enkel soppa att göra, men det finns några tips för att få den perfekt. Det är viktigt att använda färska svampar av god kvalitet. Se till att svamparna är väl rengjorda och hackade innan du tillagar dem. Du kan också använda torkade svampar som du blötlägger i vatten i minst 30 minuter innan du använder dem.
Champinjonsoppa serveras ofta med bröd eller krutonger. Du kan också toppa soppan med gräddfil, persilja eller riven parmesanost.
Gör så här
-
Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
-
Tillsätt lök och vitlök och fräs tills de är mjuka och genomskinliga.
-
Tillsätt champinjoner och fräs i cirka 5 minuter, eller tills de har mjuknat.
-
Strö över vetemjöl och rör om tills det blandats väl.
-
Häll i kycklingbuljong och vispa tills såsen tjocknar.
-
Rör ner grädden och låt soppan sjuda i några minuter.
-
Smaka av med salt och peppar.
-
Servera soppan varm med bröd eller krutonger.
-
Garnera med gräddfil, persilja eller riven parmesanost om du vill.
Ingredienser (4 pers)
-
2 msk smör
-
1 gul lök, finhackad
-
2 vitlöksklyftor, finhackade
-
500 g champinjoner, skivade
-
2 msk vetemjöl
-
6 dl kycklingbuljong
-
2 dl vispgrädde
-
Salt och peppar efter smak
-
Bröd eller krutonger till servering (valfritt)
-
Gräddfil, persilja eller riven parmesanost till garnering (valfritt)
Vin som passar till champinjonsoppa
Fruktigt vitt vin
Sancere
Sauvignon blanc