Bookmaker toast är en uppskattad bistrorätt som kombinerar välstekt kött med den skarpa, fräscha kicken från pepparrot och en krämiga äggula.
En kombination av smaker som inte går ur tiden
Bookmaker toast är en brittisk klassiker som har sitt ursprung i början av 1900-talet. Den har utvecklats från en enkel macka till en kulinarisk höjdpunkt. Ursprungligen känd som shooters sandwich eller bookmaker sandwich, var det en matig lunch för jägare eller vadhållningsagenter (alltså bookmakers) vid hästkapplöpningar. Idag är bookmaker toast en uppskattad rätt som ofta serveras med en bit riktigt fint nötkött i huvudrollen, kompletterat med senap, majonnäs, riven pepparrot och en äggula.
Variationerna av denna rätt är många. Det går att experimentera med olika typer av bröd, fyllningar och tillbehör. Vårt recept är klassiskt och skiljer sig inte mycket från hur bookmaker toast serverades i klubbhuset vid hästkapplöpningsbanan för över 100 år sedan. Kvaliteten på brödet har stor betydelse för hur lyckad en bookmaker toast blir. Vi rekommenderar surdegsbröd. Skivorna ska inte vara mindre än biffarna.
Ett tips för att förhöja smaken är att alltid använda nyriven pepparrot och att låta köttet vila innan det skärs upp. Bookmaker toast kan serveras som middag eller som ett inslag i en rejäl brunch. Bookmaker toast är ganska mättande i sig själv, men beroende på tillfälle och hur hungrig du är kan du komplettera den med till exempel pommes frites eller en coleslawsallad.
Gör så här
-
Ta ut köttet ur kylen så att det blir rumstempererat och krydda det med salt och peppar.
-
Blanda majonnäs och senap för att skapa senapskrämen.
-
Stek köttet i olja på hög värme för att få en fin yta och önskad tillagningsgrad. Medium rare brukar vara lagom och tar 2–3 minuter per sida beroende på bitarnas tjocklek. Tillsätt smör i pannan för extra smak.
-
Låt köttet vila i 5–10 minuter innan det skärs upp.
-
Stek brödskivorna i smör tills de blir gyllenbruna på båda sidor.
-
Riv pepparroten fint.
-
Bygg din toast genom att först bre på senapskrämen, lägg sedan på sallad och de skivade biffarna. Toppa med riven pepparrot och placera en rå äggula i mitten av pepparroten.
-
Servera genast för bästa smakupplevelse.
Vin som passar till bookmaker toast