Bloody Mary är den vodka-baserade drinken som kanske är mest känd för sin status som bakfylledräpare. Bloody Mary är också fantastiskt god i sin egen rätt: sötsaltsyrlig, läskande och beroendeframkallande.
Gör så här
-
Måtta upp vodka, tomatjuice, citronjuice, sockerlag, Tabasco och worcestershiresås i en shaker. Tabascon och worcestershiresåsen kan både ökas och minskas i mängd beroende på dina egna preferenser.
-
Tillsätt en nypa sellerisalt och nymalen svartpeppar.
-
Smaka av och tillsätt mer salt, peppar, Tabasco och Worcestersås vid behov.
-
Skaka försiktigt några gånger. Här vill vi inte skaka för hårt och få in för mycket luft i drinken, utan bara blanda ingredienserna och kyla ner drinken.
Ingredienser (1 drink)
4 cl vodka
12 cl tomatjuice
2 cl citronjuice
1 cl sockerlag
2 droppar Tabasco
3 stänk Worcestershiresås
Sellerisalt
Svartpeppar
Selleri
Måste man använda sellerisalt?
Nej, det måste man inte. Sellerisaltet används framför allt för att det bidrar med mycket umami till drinken. Umami finns även i såväl tomatjuicen som i worcestershiresåsen, så visst går det bra utan. Sellerisaltet har dock även en väldigt trevlig smak som ger drinken ytterligare ett smakdjup som vi verkligen uppskattar.
Sellerisalt brukar gå att få tag på i välsorterade livsmedelsbutiker, alternativt i kryddhandlare på nätet. Får du inte tag på sellerisalt kan du ersätta det med Herbamare örtsalt.
Vad är skillnaden mellan drinkarna Bloody Mary och Caesar?
Bloody Mary och Caesar är i princip samma drink, med skillnaden att Bloody Maryns tomatjuice är utbytt mot så kallad “Clamato” – det vill säga tomat- och musseljuice. Clamato-juicen ger Caesarn ytterligare smak av umami som gör att drinken kommer ännu närmare den där gränsen mellan drink och soppa. Låter det konstigt? Ja, kanske. Men gott är det!