Björn Frantzéns Stroganoff
När Björn Frantzén tolkar husmanskost blir det både bekant och oväntat. Den här stroganoffen bygger på enkla smaker men med elegans och precision. Perfekt till ett saftigt rödvin - gärna hans eget.
Gör så här
-
Stekt biff:
Banka ut biffen lite lätt med handen. Bryn den på båda sidor hårt i lite olja, tills den får bra färg. Avsluta stekningen med smöret, vitlöken & örterna. Fortsätt ösa. Baka sedan färdigt i ugnen på 100 grader tills köttet blir 55 grader i innertemperatur. Låt vila i minst 5 minuter, innan köttet trancheras. Krydda med flingsalt & nymalen svartpeppar.
-
Sås:
Fräs svamp, lök & vitlök i lite olja utan att det tar färg. Tillsätt tomatpuré och fortsätt att fräsa i någon minut till. Tillsätt, tomat, timjan, vin och sky. Koka ihop sakta tills hälften återstår. Sila. Smaka av med salt och vinäger.
-
Garnityr:
Stek svampen frasig i smöret. Krydda med flingsalt.
-
Gurka:
Skala & tärna gurkan. Låt marinera i lagen i minst 30 minuter.
-
Stekt lök:
Fräs löken långsamt i smör, under omrörning. Det tar minst 40 minuter, rör och skrapa om så att löken långsamt tar färg, men inte blir bränd. Krydda med salt och citronsaft.
Ingredienser (4 pers)
-
Kött
-
800 gram biff med kappa, skivad i två rejäla biffar
-
1 msk smör
-
1 vitlöksklyfta
-
1 timjanskvist
-
Sås
-
1 msk tomatpuré
-
50 g champinjoner, hackade
-
1 schalottenlök, skalad och skivad
-
2 tomater, grovhackade
-
2 timjanskvistar
-
2 dl sky
-
1 dl vitt vin
-
Garnityr
-
1 sats friterad persilja
-
1 kungsmusseron, tunt hyvlad
-
50 g ostronskivning
-
1 msk smör
-
1 dl smetana
-
1 sats persiljeolja
-
Gurka
-
1/4 gurka
-
1 dl 1-2-3-lag
-
Shoestring fries
-
1 sats shoestring fries
-
Stekt lök
-
300 g gul lök, skalad och tunt skivad i ringar
-
2 msk smör
-
Citronsaft efter smak
Vin som passar till
Testa gärna Frantzén & Cauble Côtes du Rhône, en legant och lättdrucken côtes du rhône från kocken själv.

Tillagt:
Till kassan
Postnumret har uppdaterats. Kontrollera ditt fraktalternativ.
har lagts till i bland favoriter.
har tagits bort från favoriter.
Logga in för att spara dina favoriter!
Prenumerera på tillagd i varukorgen!
-
Var 4:e vecka
-
Var 8:e vecka
-
Var 12:e vecka
Vi kunde tyvärr inte hitta någon leverans till det postnumret.
Var god att kontrollera ditt postnummer.