Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Birria Tacos

Tacos är en universellt älskad mexikansk rätt som kan göras på flera sätt. Testa birria tacos för en sofistikerad version med djupa och spännande smaker.

Den speciella tillagningen gör birria tacos unika

Birria tacos görs traditionellt på högrev eller getkött som kokas riktigt länge i en sås med mycket kryddor. Köttet blir så mört att det lossnar från benen. Det som gör birria tacos speciella är att tortillabröd doppas i såsen och steks för en perfekt yta. Tillagningssättet garanterar mesta möjliga smak och en härlig textur. 

Birria tacos ger en autentisk smakupplevelse

Birria tacos är perfekta för alla som vill uppleva autentisk, mexikansk matkultur. Rätten kräver inte särskilt mycket av dig som kock, och ändå är birria tacos en rätt på en hög gastronomisk nivå. Birria tacos kommer ursprungligen från Jalisco, en delstat i västra Mexiko. Tillbehör som färsk koriander, rå lök, riven ost och lime serveras som komplement.

Gör så här

  1. Värm hälften av oljan i en stor, ugnsfast kastrull på medelhög värme. Bryn köttet i cirka 8–10 minuter, ta sedan ut det ur kastrullen.
  2. Värm upp en stekpanna på medelvärme och rosta chilifrukterna i 2 minuter, utan att de bränns. Lägg dem i kastrullen och lägg till tomater och lök. Skala vitlöken och lägg i den också. Häll på 500 ml vatten, täck över och koka upp. Sänk sedan värmen och låt sjuda i 5 minuter under lock. Stäng av värmen och låt svalna.
  3. Mixa innehållet i kastrullen med kryddor och vinäger, men använd endast 2 matskedar av vätskan från kastrullen. Mixa tills det blivit en slät smet. 
  4. Värm ugnen till 140 °C.
  5. Lägg tillbaka köttet i kastrullen och värm på medelvärme. Tillsätt benmärg, salt, lagerblad och den mixade chilisåsen. Häll på 1 liter vatten. Täck över och sätt in i ugnen i 3 timmar tills köttet är mört och faller isär. 
  6. Ta upp köttet ur såsen med en hålslev, lägg på en skärbräda och dra isär det med två gafflar. Såsen ska ha tjocknat.
  7. Doppa tortillabrödet i såsen.
  8. Hetta upp resten av oljan i en stekpanna, stek bröden på ena sidan, lägg sedan i köttet och eventuellt riven ost. Vik ihop brödet så att det täcker fyllningen, som en taco.

Ingredienser (4–6 pers)

  • 2 matskedar solrosolja
  • 1,5 kg högrev skuret i stora tärningar
  • 6 hela chilifrukter (gärna olika sorter) med urtagna kärnor, fint hackade
  • 2 tomater, skurna i halvor
  • 1 lök, grovt hackad
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ tsk torkad oregano
  • ½ tsk malen spiskummin
  • ½ tsk kanel
  • ½ tsk ingefärspulver
  • 2 kryddnejlikor 
  • 3 svartpepparkorn
  • 1 tesked vitvinsvinäger
  • 2 oxben med benmärg
  • 2 lagerblad
  • Salt efter smak
  • 8–12 tortillas

Vin som passar till birria tacos

En djärv och kryddig zinfandel är ett utmärkt val till birria tacos. Dess saftiga smaker av mörk frukt sombjörnbär och plommon, tillsammans med inslag av svartpeppar och kryddor, kompletterar köttets fyllighet och den chili-baserade buljongen utan att bli överväldigade.

Men. Ska vi vara helt ärliga föredrar vi en iskall lager till vår birria taco.

Köp öl online.

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept