Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Ägg Benedict

Den perfekta balansen mellan salt, syrligt och krämigt gör ägg benedict till en lyxig och tillfredsställande rätt.

Varianter av ägg benedict

Ägg benedict är en klassisk brunchrätt. Den har en fascinerande historia och en särskild plats i den kulinariska världen. Rätten består av pocherade ägg, skinka eller bacon, och hollandaisesås, serverad på en engelsk muffin om det ska vara traditionellt. Denna kombination av smaker och texturer gör ägg benedict till en elegant och uppskattad rätt, långt mer sofistikerad än att servera stekta ägg eller en vanlig omelett. “Ägg Florentine” är en känd variation där man använder spenat istället för skinka, och “Ägg Royale” är en variant med rökt lax. ägg benedict har blivit en symbol för eleganta bruncher men kan också ätas som en komplett, mindre måltid.

Det finns flera berättelser om hur ägg benedict uppstod. En populär teori är att rätten skapades på Waldorf Hotel i New York City på 1890-talet. Enligt legenden beställde en pensionerad börsmäklare en kombination av smörat rostat bröd, pocherade ägg, krispig bacon och hollandaisesås för att bota sin baksmälla. Kocken på hotellet blev så imponerad av kombinationen att den lades till på menyn, efter några justeringar.

Så lyckas du med ägg benedict

Att lyckas med pocherade ägg kräver viss precision för att få den perfekta konsistensen. Även hollandaisesås behöver göras med omsorg för att den inte ska skära sig. Det är dock inte svårare än att de flesta som följer vårt recept kommer att lyckas på första försöket.

Gör så här

  1. Pocherade ägg: Koka upp vatten i en stor kastrull och tillsätt ättikan. Sänk värmen så att vattnet sjuder. Knäck äggen, ett i taget, i en liten skål eller kopp och häll försiktigt ner det i vattnet. Gör så med alla ägg. Låt sjuda i 3–4 minuter tills äggvitorna är fasta men äggulorna fortfarande är rinnande. Ta upp äggen med en hålslev och lägg dem på hushållspapper så att de får rinna av.

  2. Hollandaisesås: Vispa äggulorna och citronsaften i en värmetålig skål över en kastrull med sjudande vatten (vattenbad). Vispa konstant tills blandningen tjocknar och blir ljusgul. Ta bort från värmen och vispa långsamt i det smälta smöret, lite i taget, tills såsen är tjock och krämig. Smaka av med salt och peppar.

  3. Servering: Lägg de rostade engelska muffinsarna på tallrikar. Lägg en skiva skinka eller bacon på varje muffinshalva. Placera ett pocherat ägg ovanpå skinkan. Skeda över hollandaisesåsen och garnera med färsk persilja eller gräslök.

Ingredienser (4 pers)

  • 4 engelska muffins, delade och rostade

  • 8 skivor skinka eller bacon

  • 4 ägg

  • 1 msk ättika

  • 3 äggulor

  • 150 g smör, smält

  • 1 msk citronsaft

  • Salt och peppar efter smak

  • Färsk persilja eller gräslök för garnering

Vin som passar till ägg benedict:

Champagne

Chablis

Sauvignon Blanc

Pinot Grigio

Prosecco

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept