Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Adana kebab

Adana kebab kännetecknas av syrlig och rökig smak med balanserad hetta och den speciella, platta, formen.

Adana kebab är en genuin turkisk grillrätt

Adana kebab har fått sitt namn efter staden Adana i södra Turkiet, där den har tillagats i århundraden. Traditionellt tillreds adana kebab på spett av platt järn och grillas över glödande kol. Detta ger köttet en härligt rökig smak och en krispig yta. Samtidigt får det en annan form än vanlig kebab. Om du hittar platta metallspett är dessa idealiska för adana kebab, men det går även att göra rätten med vanliga grillspett. Den stora utmaningen är att få köttet att hålla ihop på spetten, men om du följer vårt recept så är det inte så svårt.

Traditionellt används kött från lammets skuldra och bröst till adana kebab. Det hackas mycket fint för hand och blandas med fett från fårets svans. I vårt recept utgår vi från lammfärs men det finns inget som hindrar dig från att göra en helt autentisk version om du kan få tag på köttet.

Vill du grilla lamm är adana kebab ett bra sätt att göra det på

Adana kebab tillreds vanligtvis av finhackat lammkött. Köttet är ganska magert men har en intensiv smak. Typiska kryddor inkluderar syrlig sumak, paprika, chili, vitlök och ibland även spiskummin. Adana kebab serveras ofta som en huvudrätt tillsammans med ris eller bulgur, en yoghurtsås med vitlök och mynta och bröd.

Gör så här

  1. Skala och riv löken fint. Ta bort kärnorna från paprikan och hacka den fint. Hacka även vitlöken och persiljan fint.

  2. Lägg alla ingredienser  i en stor skål. Blanda ordentligt tills allt är väl blandat. Låt stå en timme så att smakerna hinner blandas och utvecklas.

  3. Fukta händerna med vatten och forma köttblandningen till långa, platta spett. Tryck till ordentligt så att köttet sitter fast på spetten.

  4. Grilla adana kebab över glödande kol tills den är genomstekt och har fått en fin färg. Använd gärna en köttermometer. Köttet ska ha en innertemperatur på minst 72 °C.

Ingredienser (4 pers)

  • 800 g lammfärs (25 % fett)

  • 1 stor gul lök

  • 1 röd paprika

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 kruka persilja

  • 2 msk sumak

  • 2 tsk chiliflakes

  • 1 dl färsk persilja

  • Salt och svartpeppar efter smak

  • Grillspett, gärna platta

Vin som passar till  adana kebab

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept