Macabeo

(17)

"cavadruvan"

Macabeo är en ljus druva som används i vita och mousserande viner. Mest känd är den som en av tre godkända druvor att göra cava på. 

Hur smakar macabeo?

Macabeodruvan blir oftast använd till relativt neutrala viner med något högre syra. Det bidrar till dess popularitet i framförallt mousserande viner. Den varierande smaken beror främst på när druvan blir skördad men också hur vinet blir lagrat har en stor inverkan. Blir druvan plockad tidigt på säsongen och vinet sedan blir lagrat i rostfritt stål blir smakerna friska, fruktiga och aromatiska. 

Blir druvan istället skördad senare på året och vinet blir lagrat på ekfat blir smaken tyngre och mer nötig, med ett inslag av honung. Vinet luktar oftast friskt och inte så starkt. Det är också ljusgult i färgen med inslag av ljust gröna toner. Druvan i sig har en bra blandning av sötma och smak.  Macabeo er en relativt låg alkoholhalt som sällan överstiger 13%. Serveras bäst kylt mellan 6-10 

Var odlas macabeo?

Macabeo blir framförallt odlad i Katalonien, Aragon och Rioja i nordöstra Spanien samt i Languedoc-Roussillon i Frankrike. Macabeodruvan blir i flera spanska regioner odlad för att göra vita viner, men i Katalonien är den mest populär för att tillverka cava. Det är ett mousserande vin som påminner om Chardonnay från Frankrike. Det är den mest använda vindruvan i La Riojas vita viner och har ökat i popularitet de senaste 100 åren. Macabeo används också som ingrediens för att göra en starksprit som därefter används i tillverkningen av Obsello absint.

Var kommer macabeo ifrån?

Macabeodruvan har odlats under flera hundra år i Spanien. Lluís Ponç d’Icard nämner Macabeo första gången i en text från 1564. Det här är en stor druva med ett tunt skal som är ljust gult i färgen med inslag av gyllene grönt. Den växer snabbt och i kompakta, stora klasar och druvan är dessutom väldigt tålig mot frost och kyla. Den trivs i varierande klimat och ger ofta stora skördar.

Vilken mat passar till macabeo?

Det är ett perfekt vin till skaldjur, men passar också väldigt bra till vit fisk, sallad, grönsaker och ost.