Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Jerez

(5)

Här tillverkas Spaniens mest kända starkvin.

Jerez de la Frontera ligger i hörnet av sydvästra Spanien, i regionen Andalusien. Tillsammans med de närliggande kuststäderna Puerto de Santa Maria och Sanlúcar de Barrameda bildar de den så kallade "Sherrytriangeln". Sherry är Spaniens mest kända starkvin och har en lång och framstående historia som få andra kan stoltsera med. Jerezviner har varit populära i århundraden, inte bara i Spanien utan även i England och Frankrike.

Jordmån & druvor i Jerez

Sherry är i huvudsak framställt av druvan Palomino, som trivs i den kritrika vita jorden som heter albariza. I området hittar du även de andra jordsorterna barros och arenas. Dessa innehåller mer lera och sand. Här växer druvorna Pedro Ximénez och Moscatel, som båda används till söt sherry.

Tillverkning

Vid tillverkningen jäser druvmusten ofta i ståltankar vid en temperatur på 20–25 grader. Eftersom producenterna vill ha ett basvin som grund till sherryn får jästen äta upp allt socker i musten. Resultatet blir ett torrt vin med en alkoholhalt på 11–12 volymprocent. När vinet sedan är filtrerat tappar man upp det på ekfat eller tankar. Man fyller dock inte faten ända upp, eftersom de vill att det ska bildas ett så kallat flor (ett tunt jästtäcke) ovanpå vinet. Floret skyddar vinet mot oxidation, samt ger det även speciella doft- och smaknyanser.

Olika sorters sherry

Det finns allt från kruttorra till helt söta sherrysorter. Fino är en ljusgul, lätt och mycket torr sherry, ofta med tydlig karaktär av flor. Vinet har friska, milda aromer av jäst och mandel.

Oloroso är en smakrik och fyllig torr sherry. Den jäser vid en något högre temperatur och har en högre alkoholhalt än Fino. Vinet har en mörk gyllene färg med smak av torkad frukt och nötter. Det är inte ovanligt att en Oloroso får en tillsats av sötningsvin, framställt av druvorna Pedro Ximénez eller Muscat d'Alexandrie.

Servera med fördel en torr Fino till tapas och småplock eller en Olorosa till en matig soppa. En sötare sherry passar istället utmärkt till desserter av olika slag.