Öl

(7)

Lika länge som det bakats bröd har det bryggts öl

Ölets historia

Vad är öl? Det är så enkelt som den tyska renhetslagen (Reinheitsgebot) från år 1516 säger: Malt, humle & vatten.  Såklart med tillägg av jäst, annars går det inte att brygga öl. Annars är det endast de tre ingredienserna som behövs för att skapa den läskande och läckra ölbrygden.

Med hjälp av arkeologiska utgrävningar i forna Mesopotamien (Irak) har man funnit bevis på ölbryggning så långt som 6000 år tillbaka i tiden. På stentavlor har man kunna läsa av både styrka, pris samt utskänkningsregler.

Ölet till Sverige

I Sverige har det bryggts öl i mer än 2000 år. Dock smakade det helt annorlunda mot de ölsorter vi dricker idag.

Har du hört talas om gravöl, brudöl, barnsöl, julöl eller taklagsöl?  Dessa namn gavs till ölen för de specifika tillfällen. Nästan all öl bryggdes i hemmen och med tiden så förfinades ölbryggningstekniken med fokus på kornmalt samt uppkryddning med humle. 

Vilka var det som bryggde ölet?

Det var kvinnorna som var hemma och tog hand om hemmet samt bakade brödet, vilket gjorde det naturligt att det även var dem som bryggde ölet. 

Startpunkten för den moderna svenska ölkulturen

“Pilsnerlegendaren” Franz Heiss arbetade på Hamburgerbryggeriet i Stockholm och år 1877 släppte han det ljusa pilsnerölet för den svenska marknaden, vilket skulle visa sig bli startskottet på en ny öl-era. 

Från att det bara druckits sött, mörkt överjäst öl i de svenska hemmen, övertygades folket om att det bästa ölet är det ljusa, friska och underjästa pilsner-ölet. Fortfarande i modern tid är det den absolut mest konsumerade ölstilen. Dock har en ny ölrevolution så sakteliga tagit sitt grepp om den moderna ölkulturen, från enstaka mikrobryggerier till en värld full av små ölproducenter som skapar öl i massor av olika stilar. Det ständiga fokuset ligger på att hitta nya spännande jäststammar, korn och humlesorter.