Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Pfalz

(18)

”Världens första vinväg”

Pfalz har världens första renodlade vinväg Deutsche Weinstraße.

Fram till år 1993 så var namnet på området Rheinpfalz men sedan dess har det kortats ned till bara Pfalz.

Vackra Pfalz består utav över 85 kilometer vidsträckt väg av ståtliga vinrankor och högkvalitativa vingårdar vilket gör området till ett anmärkningsvärt landskap. Pfalz förbinder de 130 vinstäderna i regionen mellan Bockenheim och Schweigen vid gränsen till Alsace.

Med hela 23.700 hektar vingårdsmark är Pfalz det näst största till ytan av tyska vinodlande regioner och innefattar två områden, Mittelhaardt-Deutsche Weinstraße och Südliche Weinstraße.

Vinodlarnas huvudsakliga fokus är att hålla odlingsområdet begränsat och se till det fortsatta skyddet av Pfälzerwald-skogen samt att bevara de klassiska druvorna i vingårdarna, framförallt med Riesling i spetsen som avses förblir den viktigaste av gröna druvsorter. Riesling anses även vara den ädlaste druva att skapa vita viner från och har blivit den obestridda ledaren i Pfalz med nästan 6000 hektar planteringar i området. Pinot Blanc och Pinot Gris har också ökat markant till nuvarande storlek med över 3000 hektar planteringar. Dessutom tillhör Silvaner, Müller-Thurgau, Gewürztraminer, Kerner och Morio-Muskat varianter i utbudet av gröna druvor i Pfalz samt de internationella sorterna Chardonnay och Sauvignon Blanc. Något som är mer tydligt är, att röda viner blir allt viktigare i Pfalz och främst då den svårodlade druvan Pinot Noir men som blivit en riktigt framgångssaga i vingårdarna i Pfalz, även Dornfelder är en typisk blå druvsort som skapar sensationella viner sedan lång tid tillbaka där vinerna blir djupa i färgen och komplexa på smaken.

Dornfelder anses ofta ge enklare viner och är även den näst mest producerade blå druvsorten i hela Tyskland. Men i just Pfalz så ger druvan en härlig komplexitet i sydlig charm. Detsamma gäller den allt mer planterade nya rödvinssorten Regent.

Hela 40 procent av vinrankorna mellan Rhen och Haardt-bergen bär nu blå druvor, vilket gör Pfalz till den största rödvinsproducerande regionen i hela Tyskland.
Ett annat kul vin att hålla koll på från Pfalz är det fräscha och fruktiga Weißherbst, vilket är ett rosévin producerat som ett vitt vin, gjort enbart från ett område, på endast blå druvsorter till exempel Pinot Noir.