Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Emilia-Romagna

(11)

För dig som vill upptäcka en bortglömd pärla.
Emilia Romagna är en vinregion i centrala Italien. Här produceras många olika sorters viner inklusive den mousserande Lambrusco.

Emilia Romagna ligger längst i norr av de centralitalienska vinregionerna. Det gränsar till Veneto, Lombardiet och Ligurien i norr, samt till Marche och Toscana i söder.

Regionen börjar vid Adriatiska havet och når nästan ända till Genua. Här finns över 55 000 hektar vingårdar allt som allt. Emilio Romagna är ett landskap som innehåller allt från berg och kullar till kustlandskap och stora slätter. Italienarna kalla ofta området för "Italiens mage" på grund av dess mat och fantastiska råvaror.

Regionens historia

Emilia Romagna är en av Italiens äldsta vinregioner. Landet tillhörde från början etruskerna som tog med sig kunskapen om vinodling från Grekland, men du kan även se spår av romarna i området. De namngav bland annat vägen Via Emilia som gav regionen dess namn. Vägen byggdes för att området enkelt skulle kunna kontrolleras, men blev även en viktig handelsled. Sedan dess har dock både sättet att producera viner och själva vinerna i sig förändrats. Idag finns det två DOCG-områden och ett 20-tal DOC-områden i regionen.

Olika druvsorter

Det är framför allt två druvsorter som sticker ut när vi talar om Emilia Romagna och det är dessa två:

Sangiovese di Romagna

Denna druva har egentligen framkommit genom kloning av druvan Sangiovese och områdets bästa viner är odlade på bergssluttningarna mot Adriatiska havet. Dessa viner får nämligen en fräschare och mer komplex smak än de viner som är odlade på slätterna nära havet där jorden är sandig. Om du gör en jämförelse av viner gjorda på Sangiovese di Romagna med viner från Chianti Classico har de vanligtvis lite rundare smak med inslag av jordtoner. De har även ofta mindre syra.

Lambrusco

Lambrusco är ett mousserande, oftast rött eller rosa vin, som länge har haft dåligt rykte. Men det finns gott om bra Lambrusco-viner som är mycket goda och som är utmärkta som dryck till en fin parmaskinka eller prosciutto.

Lambrusco finns i olika stilar; torr, halvtorr eller söt och de ska ha bubblor, antingen spumante eller frizzante.