Ferdinand Mayr har arbetat med vin i teori och även haft praktik i många år. Hans passion för vinframställning har inspirerat många, inte minst konkurrenter samt studenter på Vinakademien där han även tjänstgör som lärare.
År 2009 började Ferdinand Mayr bygga upp produktion av egna viner på tre vingårdar i Kremsdalen i Österrike:
Pellingen, Grüner Veltliner. 0,48 ha. Jord: Mjukare gammal sten, lössjord samt lera på toppen. Vinrankans ålder: 45 år
Timmelstein, Riesling. 0,5 ha. Jord: Forntida sten, tunt täckt med lössjord. Vinrankans ålder: 35 år
Ebritzstein, Riesling. 0,8 ha. Jord: Gföhler gneis. Vinrankans ålder: 30 år.
Sonderar ny marknad i Asien
Efter mer än ett decenniums erfarenhet av att producera inte bara röda utan även vita viner har han byggt upp en inte obetydlig export i Europa. Nu sonderar han också terrängen i Singapore, inte för att odla utan som en inkörsport till den asiatiska marknaden.
Två guld och ett silver
2020, blev Ferdinand Mayr Weine Gmbh ett erkänt vinföretag som erövrade två guldmedaljer samt en silvermedalj från Asia Import News – Wine & Spirits Awards 2020:
Cuvée Reserve, årgång 2018, guldmedalj.
Åtta noter rött vin, årgång 2018, ytterligare en guldmedalj.
Cuvée Reserve, årgång 2017, silvermedalj.
Ferdinand Mayrs vingårdar
Ferdinand Mayr handlade intensivt med vin redan medan han studerade musik. Han har vidare gått igenom alla nivåer av vinutbildning vid Österrikes vinakademi. Därefter avslutad internationell diplomkurs 1997. Så småningom, 2009, uppfyllde han sin dröm om att ha sin egen vingård. Toppviner produceras med druvor från de branta backarna norr om Krems runt Senftenberg.
För att kunna bli ett förstklassigt vin, behövs både lagring i fat och på flaska. Det här är en process som varken kan eller bör påskyndas. Således kommer Mayr framöver att hålla vinerna i begagnade ekfat under minst två år. Alla de enskilda vingårdarna som Mayr odlar på, ligger i norra Kremsdalen.